Naši vojáci budou přísahat věrnost spojencům

16.04.2015 7:51

Podle serveru Novinky.cz budou nově vojáci muset složit přísahu také spojencům. Nebude se tedy jednat jen o složení přísahy České republice, že budou vojáci chránit naše území před vnějším nepřítelem, ale i o složení přísahy pro ochranu spojenců v rámci mezinárodních závazků.

Naši vojáci budou přísahat věrnost spojencům
Foto: Daniela Čunková
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Ministerstvo obrany tak prý chystá novelu zákona o ozbrojených silách České republiky. Současná přísaha je prý stará a je nutné ji pozměnit vzhledem ke vstupu ČR do NATO roku 1999, píšou Novinky. „Platná přísaha je stará 22 let, a proto došlo k její úpravě, aby odpovídala aktuální situaci,“ řekl pro Právo mluvčí obrany Jan Pešek.

Nová přísaha by měla prý již obsahovat vsuvku, na základě které bude voják plnit úkoly ozbrojených sil. To znamená, že voják bude kromě obrany českého státu, muset pomáhat bránit i území jiného státu Severoatlantické aliance, který byl napaden.

Celý text zde

Novelu zákona by měla podle serveru Novinky.cz schválit v nejbližší době vláda. Ministerstvo v poslední době předělává legislativu armády. V současné době je také aktuální téma nového branného zákona, podle kterého by měly být povinné odvody osmnáctiletých. Pokud zákon projde Parlamentem, měl by začít platit od roku 2017.

Podle serveru Novinky.cz již zákon zní takto: „Ozbrojené síly se podílejí na činnostech ve prospěch míru a bezpečnosti, a to zejména účastí na operacích na podporu a udržení míru, záchranných a humanitárních akcích.“ Z toho je zřejmé podílení se v zahraničních misích. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…