Násilí, sexuální zneužívání žen a dětí, špinavá voda... UNICEF zveřejnil zprávu z „libyjského uprchlického pekla“

03.03.2017 17:03

UNICEF zveřejnil zprávu, která popisuje neuvěřitelné strasti uprchlíků v „libyjském pekle“. Ženy a děti zde pravidelně čelí násilí a sexuálnímu zneužívání. Vedle toho se musí obávat také samotné přepravy přes Středozemní moře.

Násilí, sexuální zneužívání žen a dětí, špinavá voda... UNICEF zveřejnil zprávu z „libyjského uprchlického pekla“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci na cestě k tunelu pod kanálem La Manche

Jak dokazuje zpráva, na cestě z Afriky do Evropy neohrožují migranty jen rizika spojená s přepravou přes Středozemní moře v nevyhovujících lodích a s nevyhovujícím ubytováním. Ještě větší nebezpečí představuje pro ženy a děti násilí a sexuální zneužívání. „Tři čtvrtiny dětí se staly minimálně jednou terčem násilí. Polovina žen a dětí má potom zkušenosti se sexuálním zneužíváním,“ píše rakouský deník Die Presse s odkazem na středeční zprávu.

To však neznamená, že by snad měli migranti podceňovat přepravu na často velmi vratkých lodích. „Loni při snaze dostat se do Evropy utonulo ve Středozemním moři 4600 lidí. Jde tedy o každého čtyřicátého člověka. Odhaduje se, že mezi zemřelými bylo nejméně sedm set dětí,“ cituje Die Presse ředitelku Dětského fondu UNICEF pro Střední a východní Evropu Afshan Khan. Mnoho z nich zaplatilo převaděčům na začátku, aby poté po nich byly požadovány další peníze.

Tento fakt dle zjištění UNICEF zvyšuje riziko opakovaného sexuálního zneužívání. Ženy i děti si stěžují na drsné podmínky v přeplněných libyjských centrech. Zejména na nevyhovující hygienické podmínky, špatné jídlo a neutěšené ubytování. Ve zprávě UNICEF při popisu situace nechybí ani expresivní výrazy jako „pracovní tábory“ nebo „peklo na zemi“. „Zacházeli s námi jako se slepicemi. Nedávali nám žádnou čistou vodu ani jídlo,“ stěžuje si čtrnáctiletý chlapec z Nigérie.

Zpráva dále uvádí, že oficiálně bylo mezi 260 000 lidmi v Libyi téměř 31 000 žen a přes 23 000 dětí. Skutečný počet migrantů však prý může být až násobně vyšší. UNICEF žádá vlády, aby více chránily dětské migranty před násilím a sexuálním zneužíváním. Podle představ světové organizace by rovněž měli mít dětští migranti zajištěn přístup ke vzdělání a zdravotní péči a neměli by být vzhledem ke svému imigračnímu statusu zadržováni.

Ačkoli situace ve stávajících libyjských uprchlických centrech není příliš dobrá, v Evropské unii sílí hlasy, které volají po zřízení přijímacích center v Libyi i dalších severoafrických zemích. Naposledy se pro tuto myšlenku vyjádřil i prezident Evropského parlamentu Antonio Tajani. Velkou podporu má také u rakouského ministra zahraničí Sebastiana Kurze. Skeptický však zůstává například šéf německých socialistů Sigmar Gabriel a někteří další politici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…