Našim občanům voní spíš běloch, řekl Robejšek na Frekvenci 1. Ale nejen to...

14.01.2017 17:50

Moderátor Luboš Xaver Veselý uvítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 zakladatele strany Realisté, politologa žijícího v Německu Petra Robrejška. Host v pořadu konstatoval, že česká společnost v podstatě nefunguje. Politici ji dusí tím, že se snaží regulovat úplně všechno. Robejšek se vyjádřil i k Centru proti terorismu a hybridním hrozbám. Politolog proti němu v podstatě nic nemá, protože jde o nástroj do nebezpečných časů. A v těch žijeme.

Našim občanům voní spíš běloch, řekl Robejšek na Frekvenci 1. Ale nejen to...
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: doc. Petr Robejšek oznámil vznik nové strany Realisté

Robejšek sám sebe popisuje jako mentora Realistů. V úvodu proto vysvětloval, co je a především co není mentor. „Mentor se rýmuje na mekta a to já nejsem. Ti, kteří mě znají, to dobře vědí. Mekta je rejpal a to já nejsem,“ zahájil Robejšek. V letošních volbách věří v úspěch. „V optimálním případě získáme 20 procent hlasů a to jak mezi lidmi, kteří dosud neměli koho volit, tak mezi lidmi, kteří dříve volili jiné strany, ale teď by dali přednost Realistům,“ zmínil.

Museli bychom začít od toho, co je třeba udělat rychle a co nejvíce bolí

„Společnost nefunguje. Ona funguje samospádem. Na ulici uvidíme třeba to, že nemáme dobudovanou infrastrukturu. Stát asi vymyslel takovou legislativu, že úředníci se bojí cokoli rozhodnout, aby nemohli být popotahováni,“ konstatoval zakladatel Realistů. V české společnosti podle jeho názoru panuje chaos, kterému se vláda snaží čelit údajně tím, že chce zregulovat úplně všechno. Dobrým příkladem je zavedení EET, kterou by bylo záhodno zrušit. Místo toho by měla regulovat co nejméně věcí. Říká se sice, že vláda pomáhá, ale ekonomiku ovlivňuje mnohem víc to, co se děje za našimi hranicemi.

„Museli bychom začít od toho, co je třeba udělat rychle a co nejvíce bolí. Jako první bychom se věnovali otázce bezpečnosti,“ zdůraznil host.

Pár slov padlo také k Centru proti terorismu a hybridním hrozbám pod Ministerstvem vnitra. Robejšek dal najevo, by se rád podíval, jak centrum funguje, ale na rozdíl od EET by ho  hned nerušil. Proč?  „Samozřejmě proto, že žijeme v nebezpečné době a musíme tomu čelit. Ale je třeba se ptát, jakými konkrétními kroky tomu čelíme,“ vysvětlil.

Ve druhé polovině pořadu důrazně odmítl myšlenku, že by Realisté byli jakýmisi Věcmi veřejnými. „My jsme zásadně jiní mou osobou, my jsme zásadně jiní celým týmem, my jsme zásadně jiní metodologií. Víte, my jsme byli založení 24.11., takže my existujeme měsíc a půl. Já vás prosím, dejte nám šanci uspět,“ prosil ve vysílání. Jelikož se podle svých slov čtvrt století věnuje otázkám, jak něco řídit, jak to řídit lépe, tak může uspět.

„Naše strana není strana těch, kteří se jdou do politiky živit. My chceme věci měnit. I z opozice můžeme případné smysluplné vlády podporovat,“ doplnil. Na podobné úvahy je ale příliš brzo. Koalice a případná opozice se rodí až po volbách. „My musíme nechat voliči se rozhodnout podle volebních programů. Náš volební program se objeví někdy během března až dubna a voliči ho budou moci zhodnotit a rozhodnout se.“

Našim občanům voní spíš běloch, řekl Robejšek

Nakonec padlo pár slov i ke kauze modela tmavé pleti z letáku řetězce Lidl. Robejšek na debatě o černošském modelovi nevidí nic špatného. Prý tam jistě může být černý model, ale Češi by tam raději viděli bílé dítě. Podle Robejška je to přirozenější. V Africe by zase uvítali spíše modela tmavé pleti. „Našim občanům voní spíš běloch,“ konstatoval Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…