Našli jsme na ministerstvech hrozné věci, řekl Sobotka. A kolegové spustili o Drábkovi a vyhozených miliardách

11.07.2014 10:30

Sociálnědemokratičtí ministři dnes v Lidovém domě představili výsledky hloubkových kontrol na svých ministerstvech. ČSSD stojí v čele ministerstev práce, školství, zdravotnictví, průmyslu, vnitra, zahraničí a lidských práv. Podle premiéra Sobotky (ČSSD) se doposud našly nedostatky ve výši dvou miliard korun.

Našli jsme na ministerstvech hrozné věci, řekl Sobotka. A kolegové spustili o Drábkovi a vyhozených miliardách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka spolu s dalšími sociálnědemokratickými ministry představil výsledky kontrol ministerstev, které jeho strana spravuje.

„Tento týden jsem zahájil návštěvy na všech ministerstvech. Řešíme nejen vládní priority či přípravu legislativy a hledání úspor. Diskutuji s nimi také o výsledcích kontrol a auditů, které realizují na svých ministerstvech. O tom, jak u nich funguje finanční kontrola a interní audit. Musím říci, že jsou to velmi zajímavé a závažné skutečnosti, které byly zjištěny.“

Podle šéfa ČSSD byla zjištěna celá řada závažných nedostatků, které souvisejí s tím, jak se tady špatně hospodařilo v minulých letech. Zejména prý za Topolánkovy a Nečasovy vlády. „Myslíme si, že je dobře, abychom vás s těmito informacemi také seznámili,“ uvedl premiér.

„Musím říct, že jsme nabyli přesvědčení, že státní správa je v mnohem horším stavu, než jsme se domnívali v době, kdy sociální demokracie byla v opozici. Viníky jsou předchozí vlády, které buďto nevěnovaly chodu pozornost, nebo podléhaly různým korupčním, zájmovým a lobbistickým tlakům a umožňovaly, aby se ze státu vyváděly prostředky. Na resortech sociální demokracie jsme za těch pět měsíců odhalili kostlivce ve skříni, kteří dosahují 2 miliard korun. Audity ještě probíhají a určitě to nebude konečná částka,“ míní premiér.

Důležité podle Sobotky je nejen informovat o tom, co se stalo, ale také se zaměřit do budoucnosti, aby se podobné plýtvání a neefektivita už neopakovaly. Proto je podle něj důležité udělat ve všech resortech kontrolu kontraktů, které se týkají informačních systémů. „Je důležité, aby byly zavedeny centrální nákupy, aby se využívaly elektronické aukce. Už pracujeme na tom, aby se omezil outsourcing a externí poradenské smlouvy.“ Sobotka chce, aby se výdaje v této oblasti snížily o 50 procent. Dalším cílem prý je omezení zahraničních cest, či efektivní využití státních budov, které mají úřady k dispozici.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček se soustředil podle svých slov na nejzávažnější zjištění. Tím je podle něj Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Vy víte, že na základě informací, které jsem získal, jsem provedl personální změnu. Protože přes IT zakázky se chystalo vyvedení 300 milionů korun.“

Objevily se prý i další alarmující případy plýtvání. Nový ředitel Blahuta pozastavil řadu zakázek asi za 280 milionů korun. Rozhodl se definitivně zrušit další zakázky v hodnotě asi 140 milionů korun. Mezi nimi prý byly luxusní kanceláře či luxusní auta pro manažery a podobně. To jsou podle Němečka nejzávažnější věci, které našli.

Podle ministryně práce Michaely Marksové se největší kostlivci týkají informačních technologií. Zbytečně vyhozená částka mezi lety 2011-2014 je prý jedna miliarda. Dalším čerstvým kostlivcem je pokuta ve výši 500 000 korun. Jde o pokutu od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Jedná se prý o zakázku na telefony Siemens, které byly vybrány prostřednictvím jednotného řízení bez uveřejnění, a to tak, že byl porušen zákon. Marksová zdůraznila, že to vše jde za dobou exministra Drábka (TOP 09).

Ministerstvo školství podle svého šéfa Marcela Chládka (ČSSD) chystá trestní oznámení kvůli nehospodárným výdajům, audit odhalil částku 615 milionů korun - z toho 235 milionů v evropských projektech a ve státních maturitách, řekl ministr.

Podle ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se Úřad vlády potýká s nařízeným odvodem 550 milionů korun za kauzu ProMoPro, hrozí mu i stejně vysoké penále. Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) státní podnik ČPP Transgas nakoupil nemovitosti za 351 milionů. Tuto transakci šéf resortu označil za podivnou. Podařilo se získat zpět 317 milionů. Také Výzkumný ústav dřevařský prý měl koupit nemovitost, žádnou ale nezískal. Škoda činí 130 milionů, řekl Mládek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…