Násobně předražené zakázky, bordel v dokumentaci, neochota firem spolupracovat. Tak to vypadá v pražském Dopravním podniku podle interních dokumentů, které jsme získali

13.12.2018 13:00

Současný ředitel pražského DP Gillar má zřejmě o radost postaráno. ParlamentníListy.cz totiž získaly hned od několika zdrojů interní dokument, který popisuje, jak nehospodárně a nestandardně postupuje tato městská firma při zadávání zakázek. Dopravní podnik navíc není ochoten téměř v žádném případě na dotazy naší redakce odpovědět.

Násobně předražené zakázky, bordel v dokumentaci, neochota firem spolupracovat. Tak to vypadá v pražském Dopravním podniku podle interních dokumentů, které jsme získali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Dopravního podniku hlavního města Prahy

Anketa

Myslíte si, že by ředitel René Zavoral měl v Českém rozhlase provést zásadní změny?

97%
3%
hlasovalo: 5530 lidí
ParlamentníListy.cz získaly od zaměstnanců pražského Dopravního podniku podklady, které ukazují, že v této obří společnosti létají desítky milionů doslova vzduchem. Podklady, které máme k dispozici, poukazují na řadu stavebních či provozních firem (namátkou Hochtief CZ, AUFT GmbH, Karir CZ), nehospodárných zakázek či na neochotu konkrétních společností spolupracovat s kontrolory DPP. Ti sami upozorňují zejména na firmy Siemens a Škoda Transportation. K těmto dvěma podnikům, které jsou na DPP nasáté, se ještě dostaneme.

V tuto chvíli ParlamentníListy.cz upozorní na firmu Vávra osvětlení, která navzdory tomu, že měla svého času jednoho zaměstnance, dodávala Dopravnímu podniku svítidla za miliony korun. Jak upozorňuje dokument, „v tabulce níže je uveden objem nakupovaných svítidel od společnosti Vávra osvětlení na sklad, který ale tvoří pouze zlomek celkového objemu. Svítidla ze skladu jsou využívána k opravám nefunkčního osvětlení v metru.“

Mezi lety 2014–2017 dostala tato „minifirma“ minimálně 4 miliony korun.

Počet zaměstnanců Vávra osvětlení s. r. o. na základě oficiálních uzávěrek firmy

Dokument rovněž upozorňuje, že dodávaná cena pro DPP je vysoká a vychází především z pozice jediného dodavatele podniku.

ParlamentníListy.cz se proto s konkrétními dotazy obrátily jak na DPP a magistrát hlavního města, tak na Vávra osvětlení s. r. o. Dopravní podnik odpovědět odmítl a chtěl, abychom poslali žádost na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Jelikož jsme toto absolvovali mnohokrát a obvykle měl DPP zpoždění (čekání trvá několik týdnů), aniž by za toto své jednání nesl dočasný ředitel Gillar zodpovědnost, vydáváme již získané informace.

Firma Vávra osvětlení nereagovala vůbec.

V tématu Dopravního podniku a jeho prokazatelných chyb a nehospodárnosti, kterému „kraloval“ někdejší technický ředitel Jan Šurovský, budeme nadále pokračovat.

Změny v DPP:

Na základě výsledků voleb členů dozorčí rady Dopravní podniku hl. m. Prahy (DPP) z řad zaměstnanců DPP bylo zvoleno celkem pět nových členů. Dle pořadí jsou novými členy: Oldřich Schneider, Jiří Obitko, Jan Holub, Tomáš Novotný a Josef Buriánek, a to s platností od 30. 11. 2018. Dozorčí rada DPP má tak plný počet, tj. 15 členů.

Kromě proběhlých voleb Rada hlavního města Prahy odvolala z funkce člena dozorčí rady DPP Ing. Marka Doležala, Ing. Petra Hlubučka, Ing. Vojtěcha Kocourka, Ph.D., JUDr. Petra Novotného, Ing. Karla Grabein Procházku, Martina Slabého, Mgr. Jana Smetanu, Petra Šimůnka a Jaroslava Štěpánka.

K 5. 12. 2018 pak RHMP zvolila do funkce člena dozorčí rady Ing. Marka Doležala, Ing. Petra Hlubučka, Jana Marka, Ing. Tomáše Mikesku, Ing. Adama Scheinherra, Ph.D., MSc., Ing. Michala Štěpána, PaedDr. Ivo Vašíčka, Pavla Vyhnánka, M.A., a Ing. Michala Zděnka, M.A. Ve svém působení v dozorčí radě pokračuje v členství Mgr. Petra Kolínská.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…