Nástěnné hodiny za 61.150 korun, ubrus za 72.346 korun. Petře Gazdíku, víte vůbec o tom, co se děje v Praze?

26.02.2019 10:00

KAM JDOU VEŘEJNÉ PENÍZE Ani s novým rokem Dopravní podnik hlavního města Prahy na reklamních předmětech od společnosti MONT GROUP s. r. o. rozhodně nešetří. Jen pro připomenutí, již dříve jsme informovali o skleněných modelech metra, perech Parker, hrnkách, propiskách, vánočních ozdobách, flash discích či reklamních taškách. Vše samozřejmě s logem DPP. Během minulého roku se objednávky vyšplhaly na neuvěřitelných 4 243 039 korun. Dopravní podnik ve stejné praxi pokračuje i letos, za necelé dva měsíce si nakoupil reklamní předměty v hodnotě 258 347 korun.

Nástěnné hodiny za 61.150 korun, ubrus za 72.346 korun. Petře Gazdíku, víte vůbec o tom, co se děje v Praze?
Foto: Daniela Černá
Popisek: Radní Zlínského kraje, poslanec Petr Gazdík a člen Rady Zlínského kraje Josef Zicha

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
Z letošního roku máme k dispozici tři objednávky, všechny mají stejné datum, a to 11. února. První v hodnotě 61 150 korun. Za tuto částku si dopravní podnik koupil nástěnné hodiny Venice, nástěnné hodiny Bel Air a reflexní přívěsek s logem DPP. K čemu podnik potřeboval nástěnné hodiny, můžeme jenom odhadovat.

Druhá objednávka je v hodnotě 72 346 korun a jejím obsahem jsou trička s logem DPP v černé a červené barvě a ubrus Muzeum také s logem DPP. Největší objednávka je za 124 850, to si DP objednal reflexní přívěsek, reflexní pásek a propisovací pero. To vše s logem DPP dle personálních údajů.

Na dost podivné hospodaření DPP upozorňovala naše redakce již opakovaně. Našli jsme kupříkladu mnohonásobně předraženou fakturu firmy Hochtief nebo podklady, kdy podnik vyplatil na bonusech pro tři zaměstnance neskutečných 6.060.000 korun. Pod řadou nejasností je podepsán současný zaměstnanec DP Šurovský, mimo jiné člen představenstva.

ParlamentníListy.cz navíc získaly řadu podkladů přímo od zaměstnanců DP. Ti si mezi sebou vyměňují poznatky o tom, jak to ve firmě funguje. Citujme z dokumentů: „Vladimír Lich, Milan Křístek, Martin Gillar a Petr  Witowski. Všichni tito pánové byli jmenováni na pozici generálního ředitele Dopravního podniku bez výběrového řízení, přišli zvenčí jako političtí nominanti, aniž by rozuměli dopravní společnosti a dopravě, byla jim vytvořena mediální aura supermanažera, ač do té doby nikdo o nich neslyšel, a po pár měsících opouštěli svou pozici s ostudou, aniž by po nich štěknul pes (poslední zatím neplatí pro Petra Witowského).“

Situace v Dopravním podniku po volbách je prý taková, že Piráti primátorský post vyhandlovali za pražského dopravce a dobrovolně se tak vzdali jakékoliv možnosti ovlivňovat chod strategicky významné pražské společnosti. Praha sobě ukořistila křeslo generálního ředitele pro Petra Witowského a TOP 09 nasadila na místo investičního ředitele Filipa Tuláka, který na pozici vydržel jen několik týdnů, když se provalil skandál kolem zakázek DP pro jeho firmu. Na tento problém upozornily ParlamentníListy.cz jako vůbec první médium.

Zbývající část podniku ovládl podle zaměstnanců DP náměstek primátora Petr Hlubuček za Starosty a nezávislé, který navrátil do funkce technického ředitele Gillarem odvolaného Jana Šurovského.

Anketa

Vadilo vám, že prezident Zeman šel na oslavu narozenin Jaromíra Soukupa?

5%
95%
hlasovalo: 10216 lidí
Podle Hlubučkova scénáře měl být s platností od 1. března jmenován do funkce představenstva Dopravního podniku také Pavel Procházka, který nyní působí v rámci Integrované dopravy Středočeského kraje. Podle zákulisních spekulací by měl nahradit dopravního ředitele Ladislava Urbánka. „To je záležitost dozorčí rady, která má toto ve své gesci. Otázka je spíše na vlastníka – hlavního akcionáře,“ sdělilo na přímý dotaz tiskové oddělení DP.

Radní Hlubuček ovšem nebyl schopen jakkoli reagovat.

A tak doplňme, že podle našich zdrojů „další diskutovanou změnou je sloučení ROPIDu a IDSK, čímž by se vytvořil jakýsi Super ROPID, kterému by mohl šéfovat Martin Jareš. Nicméně aktuálně jsou tyto plány v ohrožení, neboť skandál kolem Hlubučka, který se pomocí svých blízkých a přátel snaží ovládnout pražskou dopravu, začíná pořádně bobtnat.“

Jména, jejichž nositele radní Hlubuček cíleně dosazuje na jednotlivá místa, ParlamentníListy.cz v tuto chvíli prověřují.

ParlamentníListy.cz se soustavně věnují upozorňování na smlouvy státních, krajských a městských institucí. Pravidelně přinášíme informace o utrácení veřejných prostředků, nad kterým často zůstává rozum stát. Jelikož se souhrnně jedná o desítky textů, rozhodli jsme se od 1. června 2020 tyto materiály sjednotit, aby je měli čtenáři možnost lépe dohledat. Všechny články proto naleznete pod shodným tagem "Kam jdou veřejné peníze".

V tématu budou ParlamentníListy.cz samozřejmě i nadále pokračovat. Autory textu můžete oslovit prostřednictvím emailu B.Richterova@ParlamentniListy.cz a T.Novy@ParlamentniListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: B. Richterová a T. A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…