Nástup Trumpa nezmění vztahy USA k NATO a Rusku, míní Zaorálek

06.12.2016 19:50

Přístup Spojených států k NATO a Rusku se v lednu s nástupem prezidenta Donalda Trumpa do Bílého domu zásadním způsobem nezmění, myslí si český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Novinářům to řekl na okraj nynějšího jednání šéfů aliančních diplomacií, které je poslední podobnou schůzkou pro současného amerického ministra Johna Kerryho, píše ČTK.

Nástup Trumpa nezmění vztahy USA k NATO a Rusku, míní Zaorálek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na předvolebním setkání v Přerově

Vztahy mezi USA a Severoatlantickou aliancí na jedné a Ruskem na druhé straně ochladly především v důsledku ukrajinské krize. NATO nyní posiluje ochranu zemí na svém východním křídle. O vztazích s Ruskem mají dnes ministři zahraničí Aliance v neformální atmosféře diskutovat u večeře, podle diplomatů se čeká právě Kerryho vystoupení.

Evropské spojence v NATO nový prezident Trump znejistil některými výroky především ve své předvolební kampani, kdy signalizoval ochotu k dohodě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V přímém rozporu s ujišťováním současné administrativy Baracka Obamy zároveň Trump naznačil, že by USA nemusely případně splnit své spojenecké závazky vůči těm státům, které na svou obranu vydávají jen málo peněz. Evropští spojenci výtky z Washingtonu na své nízké vojenské výdaje slyší pravidelně a po summitu ve Walesu pomalu situaci mění, dosud nikdy však USA tuto věc, byť neoficiálně, nespojovaly se svou ochotou přispět v případě potřeby pomocí.

Zaorálek dnes ale připomněl Trumpovo rozhodnutí svěřit funkci ministra obrany Jamesi Mattisovi. „Má tady v Alianci velmi dobrou pověst,“ připomněl. Mattis několik let vedl velitelství NATO pro transformaci v americkém Norfolku a s prací organizace je dobře obeznámen. Volba tohoto generála je podle Zaorálka potvrzením, že Aliance a Spojené státy v ní se budou dál řídit stejnými principy jako dosud.

Méně agresivní rétorika je prvním krokem k lepšímu dialogu, zní z NATO. Ale...

„Já nečekám, že by se něco dramaticky měnilo. Jakkoli vím, že se o tom hodně debatuje,“ poznamenal český ministr.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg dnes před novináři uvítal zklidnění ruského vyjadřování, kdy Moskva začala dávat najevo ochotu k větší spolupráci poté, co se Trump prezidentem stane. „Méně agresivní rétorika je prvním krokem k lepšímu dialogu. Ale zároveň – slova se počítají, ale činy platí ještě víc,“ podotkl. NATO proto podle Stoltenberga bude dál v souvislosti s Ruskem pokračovat jak v posilování svých obranných schopností, tak v udržování otevřených diplomatických komunikačních kanálů. Základním nástrojem pro dialog mezi Moskvou a Aliancí je Rada NATO-Rusko, o jejímž dalším jednání na diplomatické úrovni se nyní obě strany domlouvají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …