Nástupce Prymuly: Lidé nedodržují hygienu, proto se virus šíří tak rychle. Ruce, roušky, rozestupy

18.09.2020 9:49

Ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch bez obalu prohlašuje, že epidemiologická situace v Česku není dobrá a důrazně apeluje na občany, aby dodržovali pravidlo 3R: aby si myli ruce, nosili roušky a udržovali rozestupy. Podle vládního epidemiologa Romana Chlíbka lidé tato pravidla často ignorují, takže se koronavirus českou společností rychle šíří. Za čtvrtek bylo pozitivně diagnostikováno přes 3100 případů.

Nástupce Prymuly: Lidé nedodržují hygienu, proto se virus šíří tak rychle. Ruce, roušky, rozestupy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Podle vládního epidemiologa Romana Chlíbka je cílem vlády udržet počet nakažených do jednoho tisíce za den. Momentálně to jsou 3 tisíce za den a to je podle epidemiologa příliš vysoké čšílo, které představuje riziko pro český zdravotnický systém.

Protože je nejvyšší čas, aby si lidé uvědomili, že tady už skončila legrace, že už je to vážná věc. Řada lidí to onemocnění bagatelizuje. Myslí si, že ta opatření nejsou důležitá. A taky to podle toho vypadá. Řada lidí je i zcela ignoruje, vědomě porušuje a ještě se tím málem chlubí na sociálních sítích. Pokud taková jednoduchá opatření nezačneme dodržovat, tak se to skutečně může rozjet do nebývalých rozměrů. Proto je důležité, aby si lidé uvědomili, že toto může pomoci. To, že se to šíří, je dáno tím, jak se domnívám, že řada lidí to skutečně nedodržuje,“ zlobil se vládní epidemiolog v rozhovoru pro Český rozhlas.

Za pozornost stojí, že na 20 procent nových případů se objevuje ve školách, proto už mají děti, žáci a studenti od druhého stupně základní školy výš nařízeno nosit roušky i ve třídách. Dalším velkým zdrojem nákazy jsou zábavy v nočních klubech. Pokud se bude epidemiologická situace dál zhoršovat, kluby a restaurace mohou dostat nařízeno zavření podstatně dřív než o půlnoci, jak je tomu dnes. Kupříkladu v 6 večer.

Vláda prý nechce restaurace zavřít úplně, jen chce omezit možnost šíření nákazy. Podle Chlíbka je ale na místě omezit různé semináře, školení a pokud je třeba něco takového absolvovat, tak pouze on-line.

Pokud se nebude situace zlepšovat, dojde možná i na to, že se opět omezí účast diváků na sportovních akcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…