Naštvaného ministra Stropnického potkala nepříjemnost v Indii

19.02.2015 8:47

Naštvaný ministr Martin Stropnický přecházel sem tam po letadle. Indické úřady mu právě zakázaly přistát v Bangalore, kam ministr obrany letěl na setkání s indickým předsedou vlády a na letecký den a zbrojní veletrh. Stropnický poznamenal, že snad „do Indie seskočí padákem.“ Píše o tom MF Dnes.

Naštvaného ministra Stropnického potkala nepříjemnost v Indii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

Letadlo s ministrem, ve kterém byl i reportér MF Dnes, včera mířilo podle platného letového plánu na mezinárodní letiště v Bangalore na jihu Indie, jenže kvůli leteckému dni Indové uzavřeli vzdušný prostor nad městem o hodinu dříve, než původně předpokládali. A Čechům už to nedali vědět.

Stropnický zároveň nemohl odletět s větším předstihem, protože se v Praze v úterý zúčastnil schůzky s prezidentem Milošem Zemanem o zahraniční politice. Letadlo s českou delegací tak kroužilo asi půl hodiny nad letištěm a pak, když mu docházelo palivo, dosedlo v 320 kilometrů vzdáleném Čennaj. Tam delegaci nečekali a povozili ji letištním autobusem, než se našel správný tranzitní salonek. Do Bangalore ministr doletěl s více než tříhodinovým zpožděním. Zdvořilostní setkání s premiérem už nestihl, ale jinak mu jeho protokol dokázal všechny schůzky přeložit, včetně setkání s indickým ministrem obrany. „Měli jsme složitý a dlouhý let, který byl odkloněn, nakonec jsme se sem dostali,“ glosoval ministr Stropnický, když s úlevou pózoval reportérům na křídle vystaveného letadla z Letu Kunovice.

Stropnický mimo jiné stihl ve středu otevřít slavnostním přestřižením pásky i jediný český stánek na největším asijském leteckém a zbrojním veletrhu, který tam vybudovala firma Aircraft Industries (dříve Let Kunovice). Ta v Asii nabízí devatenáctimístné letadlo vyráběné v Kunovicích.

Dvě letadla už prodala nepálským aerolinkám Gum Air, které s nimi pravidelně létají na údajně nejnebezpečnější letiště na světě v nepálském Lukle, které má jen 600 metrů dlouhou ranvej, končící skalním srázem.

V jednání je dodávka dalšího letadla L 410 do Indie. „To letadlo má velkou šanci tady v okolí, protože mu stačí jen krátká přistávací dráha,“ dodal Stropnický.

Český ministr obrany ještě odpoledne stihl krátké setkání se svým izraelským protějškem, se kterým měl naplánováno mluvit i o návrhu, který vyplynul ze schůzky s prezidentem: že by čeští vojáci působili ve službě na Golanských výšinách mezi Izraelem a Sýrií. „Tam se situace vyvíjí správným směrem. Určitě o tom bude řeč. Nemá smysl tam posílat vojáky do akční linie, ale možná, že se rýsuje způsob, jak tam působit v důstojnickém štábu nebo v logistice,“ uvedl Stropnický. Jednalo by se podle něj o několik lidí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…