Naštvaní lidé jdou do ulic. Chtějí předčasné volby

17.06.2013 21:40

Petr Nečas podal demisi a prezident Miloš Zeman ji přijal. Tím ale nic nekončí, tvrdí iniciativa ProAlt. Její členové požadují předčasné volby, ne nového premiéra z řad ODS. Proto na úterý 18. června svolává shromáždění za rozpuštění sněmovny.

Naštvaní lidé jdou do ulic. Chtějí předčasné volby
Foto: youtube.cz
Popisek: Hit internetu. Český politický protest song

Shromáždění za rozpuštění sněmovny a za předčasné volby se koná 18. června v Praze. Občanská iniciativa ProAlt se plánuje sejít v 17:00 na Klárově, poblíž Úřadu vlády. Následně hodlá dát najevo nesouhlas s tím, že Petr Nečas opustil pozici premiéra, ale bude zřejmě nahrazen jiným z řad koaličních stran.

„Rezignací premiéra Nečase nic nekončí. Je třeba, aby byly uspořádány předčasné volby, protože současná sněmovna nedokáže vytvořit jinou vládu, než je vláda privatizace státu a neoliberálních škrtů,“ píše ProAlt na svých internetových stránkách.

Naráží tím na události z posledních dnů, které dohnaly Petra Nečase až k demisi. Jeho bývalá pravá ruka Jana Nagyová a tři bývalí poslanci ODS skončili ve vazbě – ona kvůli sledování tří osob včetně premiérovy manželky a exposlanci kvůli podezření z přijetí úplatků.

Nečas tehdy události okolo Nagyové složitě vysvětloval. Nejprve se jí zastával, poté přiznal, že fotografie své ženy viděl, ale myslel si, že pochází od bulváru. Nakonec se své funkce zřekl.

Nečas se choval skandálně

„Vzhledem ke skandálnímu chování premiéra Nečase při ‚vysvětlování‘ událostí spojených se zásahem ÚOOZ na Úřadu vlády ČR je potřeba, abychom dali veřejně najevo svůj nesouhlas,“ komentuje událost ProAlt.

„Stejně tak odmítáme vládu stran, které jsou ochotny takové chování krýt – zejména pokud existuje důvodné podezření, že na korupčním chování se podílel i ministr financí Kalousek,“ dodává iniciativa.

Naráží tím na případ zmíněných tří exposlanců, především pak předsedy dozorčí rady Čepro Marka Šnajdra. Ten je stejně jako jeho dva kolegové obviněn z přijetí úplatku v podobě funkce ve státním podniku. Soud ho poslal do vazby, protože se obává, že by mohl na svobodě ovlivňovat svědky, například i ministra financí Miroslava Kalouska, pod jehož resort Čepro spadá.

ProAlt kromě samotného protestu nabízí také možnost podepsat petici za rozpuštění Poslanecké sněmovny. Tu lze podepsat v úterý od 9:30 do 14:30 na Malostranském náměstí, kde bude petiční stánek. Přibližně v 13:00 začnou aktivisté oslovovat i kolemjdoucí poslance, zda petici podepíší.

Pochod protestujících začne ve zmíněných 17:00. Lidé ponesou jako již tradičně transparenty a píšťalky. Události na Facebooku s názvem „Shromáždění za rozpuštění sněmovny a předčasné volby“ se momentálně účastní 460 lidí, „možná“ zaškrtlo téměř 300 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…