Naštvaný Gazdík: Spolehnout se nedá ani na ODS, ani na Sobotku

08.08.2013 8:29

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík je zklamán včerejším vývojem ve sněmovně. Zrada "stojedničkové" většiny dvěma poslanci ODS podle něj naznačuje, že se občanská demokracie ani po předešlých skandálech neoprostila od kontroverzních postav, jako je lobbista Tomáš Hrdlička, říká v rozhovoru pro iHNed.cz.

Naštvaný Gazdík: Spolehnout se nedá ani na ODS, ani na Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Poslanci ODS Tomáš Úlehla a Jan Florián zhatili plány pravicové koalice, když před hlasováním o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustili jednací sál sněmovny. "Považuji to za naprosto neuvěřitelné," prohlásil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Nestabilita v ODS prý provázela koalici celou dobu. Toto je podle Gazdíka jen další exces a zároveň jasný důkaz o provázanosti ODS na kmotry jako Tomáš Hrdlička. "Máme problém s takovými partnery spolupracovat," říká s tím, že podobné excesy si pravice v současné ústavní krizi, která u ODS vznikla, nemůže dovolit. "Osobně bych se přikláněl k variantě začít vyjednávání o předčasných volbách. Je to jako v manželství. Pokud vám partner zahýbá, tak to nijak nezvyšuje důvěru, zvláště v krizové situaci," říká Gazdík v rozhovoru pro iHNed.cz.

Gazdík to tušil

Podezření, že poslanci ODS nejsou jednotní, měl prý Gazdík už ráno. "Přestože občanští demokraté dlouhodobě ujišťovali, že v devět hodin budou všichni jejich poslanci ve sněmovně, Úlehla tam nebyl. To byl jakýsi první exces, kdy ho poslanecký klub ODS naháněl. On pak někdy před obědem přišel, nicméně jaksi je evidentní, že je za tím něco úplně jiného," popisuje Gazdík.

Rovněž lídrovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi šéf poslanců TOP 09 příliš nevěří. "Pokud dodrží to, co řekl v úterním prohlášení, že bude usilovat o předčasné volby a změnu Ústavy, pokud mu to na Hradě schválí a schválí mu to i jeho první místopředseda, tak to třeba i dodrží. Nicméně slovo Bohuslava Sobotky se ukázalo jako vítr, který tu vane tam a tu úplně jinam," říká.

Ovšem nepotvrzené informace, že člen ODS Tomáš Hrdlička jedná s Úlehlou, se prý ke klubu TOP 09 nedonesly. "Přijde mi neuvěřitelné, jestli vedení ODS po všech skandálech, které koalici přinesla a hlavně po tom posledním, není schopna upozadit takové osoby jako je Tomáš Hrdlička a jeho vliv na její poslance. Ta strana si v takovém případě nezaslouží naši spolupráci," uzavřel Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…