Naštvaný Michal Hašek utřel Babišova novináře. Kvůli Rusku a kvůli Sudeťákům

12.05.2015 19:22

Jihomoravský hejtman Michal Hašek si po vítání českých i slovenských ministrů ve Valticích našel čas i na svůj Facebook. Tam se ohradil proti své zkreslené odpovědi ohledně odsunu Němců z Brna a následně se vyjádřil i ke zvláštní aktivitě hnutí ANO.

Naštvaný Michal Hašek utřel Babišova novináře. Kvůli Rusku a kvůli Sudeťákům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek

V obou případech protestoval proti textům v jihomoravské mutaci Mf Dnes. Nejprve se ohradil proti tomu, jak byl interpretován jeho protest proti akci brněnského primátora Petra Vokřála z ANO, která měla připomenout „násilné vyhnání německy mluvícího obyvatelstva“. Hašek se proti tomuto výkladu ohradil a označil jej za „silnou kávu“. Když se jej novináři ptali po důvodech, poskytl vyjádření, které prý bylo zkresleno.

Ve vyjádření Hašek zdůraznil, že o odsunu rozhodly legitimní orgány, které ovšem nepodporovaly násilí. K němu docházelo spíše z iniciativy jednotlivců. „Na rozdíl od nacistického teroru, kdy např. henleinovci jednali násilně proti čs. občanům při jejich vyhánění a vraždění na rozkaz a ve spojení s cizí mocí, čímž se dopouštěli vlastizrady,“ ocitoval svou odpověď v plném znění.

Po několika minutách se nad stránkami deníku rozčílil znovu, když sarkaticky poznamenal, že „dnešek je v brněnské Mf Dnes obzvláště plodný“. Tentokrát šlo o dotaci na pořádání motorkářské Grand Prix na Masarykově okruhu v Brně. Kraj prý pořadatele vyzval, aby financování akce bylo transparentnější, což by umožnilo poskytnout dotaci 50 milionů korun.

Firma to však odmítla a následně se do věci vložil brněnský primátor Vokřál, když prohlásil, že nebude prosit na kraji, ale o dotaci pro motoristický závod bude jednat přímo s ministrem financí, svým stranickým šéfem Andrejem Babišem.

„Primátor Vokřál i ministr Babiš musejí dodržovat české a evropské právo stejně jako Jihomoravský kraj,“ vzkazuje hejtman. Proto prý ani oni nemohou podpořit podnik nedovoleně nebo netransparentně. „Pokud ale přesvědčí Petr Vokřál Andreje Babiše o sponzoringu GP ČR z peněz Agrofertu, bude to jiný příběh,“ dodal hejtman.

Ještě k tématu poznamenal, že útoky na jeho osobu si primátor Vokřál nejspíš chystá pozici pro kandidaturu na hejtmana. „Nebo ho spíše chystají nejmenovaní kolegové z ANO, kteří chtějí nově obsadit křeslo primátora Brna,“ dodává Hašek.

Do třetice se pak podělil o zážitek s redaktorem Lukášem Valáškem, autorem článku o odsunu, který Hašek napadl. Dostal prý od něj několik otázek na cestu prezidenta Zemana do Ruska. Díky svým zkušenostem (ví prý, že je Valáškovým „oblíbencem“) proto raději předem zveřejnil znění otázek i odpovědí. Čtenáři si je prý mohou porovnat s textem, který vyjde v zítřejších novinách.

Mimo jiné byl tázán i na to, proč na svém Facebooku sdílí texty ze serverů Aeronet či První zprávy a zda je považuje za věrohodné zdroje informací. Hejtman odpověděl, že na svém soukromém účtu může sdílet cokoliv. „Nesdílím texty, kterým nevěřím, protože jsou lživé, tendenční a účelové. Například některé články Lukáše Valáška z brněnské Mf Dnes,“ dodal hejtman.

Facebook Michala Haška:

Uz jsem byl cely nesvuj, kdyz se nejaky cas odmlcel muj oblibeny autor z brnenske Mf Dnes, dnes jsem se dockal. Neverim, ze me odpovedi otiskne Anopress bez kraceni a uprav, tedy zitra v MfD porovnejte original a vysledny produkt z pera meho hlavniho fanouska v tamni redakci.

Dobrý den,

prosím o dnešní zodpovězení následujících dotazů panem hejtmanem.

1. Jak se díváte na vztah prezidenta Zemana s Ruskou federací a jeho návštěvu Moskvy v den oslav konce světové války?
2. Jaké má podle vás Jihomoravský kraj vztahy s Ruskem?
3. Proč jste odmítl pozvání Brna na pietu do starobrněnského kláštera 30. května a proč jste se nezúčastnil piety za druhý a třetí odboj v kostele sv. Michala 7. května, ačkoliv jste to měl v oficiálním programu?
4. Proč na svém Facebooku sdílíte zprávy serverů, jako jsou Aeronet.cz a První zprávy.cz? Považujete tyto zdroje za důvěryhodné?

Děkuji,
Lukáš Valášek
redaktor MF DNES

Moje odpovedi:

1. Jsem rad, ze Milos Zeman nasel slusnost a odvahu poklonit se v Moskve spolu s dalsimi svetovymi statniky - sefem OSN, prezidenty Ciny ci Indie 70 let po skonceni druhe svetove valky za obeti, ktere pro nasi svobodu a preziti naseho naroda prinesl tehdejsi Sovetsky svaz, cesta byla rovnez projednana vladou CR jako kazda oficialni navsteva hlavy statu.

2. Jihomoravsky kraj je v CR lidrem regionalni spoluprace nejen s Ruskem, ale i se Srbskem, Chorvatskem, Rakouskem, Slovenskem, Cinou. Jsem rad, ze nasimi partnery budou do konce volebniho obdobi i regiony USA, Kanady a v cervnu navazeme kontakty s ukrajinskou Odessou.

3. Pred vracenim se do minulosti cesko-nemeckych vztahu davam prednost praci na jejich budoucnosti. Kazdy konec valky prinasi dramaticke chvile a nelze podle mne na udalosti tesne po osvobozeni nahlizet dnesnima ocima a dramaticky je komentovat. Nehodlam destruovat Benesovy dekrety, ani treba nechtene prispivat k ozivovani majetkovych naroku odsunutych Nemcu na majetek v Brne - tisice domu a bytu, ktere byly osidleny po 30. kvetnu 1945 ceskym obyvatelstvem. Druhou svetovou valku je treba vnimat v kontextu, zacalo ji nacisticke Nemecko, predchazel Mnichov a tisice vystehovanych ceskych rodin z Breclavska, Znojemska a dalsich casti jizni Moravy. Nijak neomlouvam povalecne nasili, pokud k nemu zvlaste smerem k civilnimu obyvatelstvu doslo, ale nevidim ani duvod k oficialni ucasti zatupcu kraje na podobne akci. Vystavu Ve stinu sibenice jsem osobne zastitil, Jihomoravsky kraj ji take financne podporil a z magistratu se bude stehovat na krajsky urad, duvodem me neucasti na zahajeni (zastupovala mne radni Beranova) byl muj zdravotni stav.

4. Zijeme ve svobodne demokraticke zemi, ve ktere plati svoboda projevu. Je tedy moji veci, jake prispevky sdilim na svem soukromem fcb. Nesdilim texty, kterym neverim, protoze jsou lzive, tendencni a ucelove, napr. nektere clanky Lukase Valaska z brnenske MfDnes.

 

Lukas Valasek pokracuje se svymi dotazy k me neucasti na akci Statutarniho mesta Brna k 70. vyroci odsunu Nemcu z Brna, slovy primatorskeho dopisu „nasilneho vyhnani nemecky mluviciho obyvatelstva“.

Otázka: Již dříve jste pojem „násilné vyhnání“ v oficiálním dopise primátora Brna označil za silnou kávu. Z jakého důvodu?

Moje odpoved – O odsunu nemeckeho obyvatelstva z Brna rozhodly legitimni organy ceskoslovenske statni moci v Brne – zemsky narodni vybor a Narodni vybor mesta Brna. Jsem presvedcen, ze ve sve vetsine nebyl odsun proveden nasilne ze strany ceskoslovenskych organu, nasili se dopousteli podle mne znamych pramenu spise jednotlivci narozdil od nacistickeho teroru, kdy napr. henleinovci jednali nasilne proti cs. obcanum pri jejich vyhaneni a vrazdeni na rozkaz a ve spojeni s cizi moci, cimz se dopousteli mj. vlastizrady.
Zadam redakci MfD Brno o uplnou citaci mych odpovedi.

 

Dnesek je v brnenske Mf Dnes obzvlaste plodny, dalsi dotaz, tentokrat nikoliv povalecna historie, ale zhava soucasnost. Ze by Ano, bude lip i spolecnosti AMD Brno, ktera odmita navrh kraje na transparentni poradani GP CR, abychom mohli poskytnout dotaci 50 mil. Kc na poradani GPCR. Chapu, ze se Petr Vokral chysta kandidovat po pul roce v primatorskem kresle na hejtmana Jmk (nebo ho spise chystaji nejmenovani kolegove z ANO, kteri chteji nove obsadit kreslo primatora Brna)...

MfD (volební noviny ANO):
Primátor Petr Vokřál před chvílí prohlásil, že o dotaci pro Moto GP chce osobně jednat s ministrem financí Babišem. Co na tento krok říkáte? Jak to ovlivní vaše jednání s okruhem?

Hejtman M. Hasek (CSSD):
Nijak. Primator Vokral i ministr Babis musi dodrzovat ceske a evropske pravo stejne jako Jihomoravsky kraj a nemohou poskytnout GP CR verejnou podporu nedovolenym zpusobem ci netransparentne. Pokud ale presvedci Petr Vokral Andreje Babise o sponzorinku GP CR z penez Agrofertu bez penez z verejnych rozpoctu, bude to jiny pribeh.


 

reklama

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…