Naštvaný důchodce napsal na Hrad kvůli Peroutkovi. Tužkou. A půjčil si knihu od maminky

11.05.2015 13:11

Na světě je další text Ferdinanda Peroutky, který by mohl být tím, který měl na mysli prezident Miloš Zeman, když tvrdil, že Peroutka napsal text „Hitler je gentleman“. Informoval o tom server Lidovky.cz.

Naštvaný důchodce napsal na Hrad kvůli Peroutkovi. Tužkou. A půjčil si knihu od maminky
Foto: Archiv Slávky Peroutkové
Popisek: Ferdinand Peroutka

Údajný Peroutkův text měl najít sedmdesátiletý důchodce ze Skuhrova u Rožmitálu pod Tremšínem František Čejka. Hledání článku mu prý zabralo jen tři minuty. O výsledku svého pátrání pak prý napsal na Pražský hrad dopis, psaný obyčejnou tužkou.

Čejka se při hledání dotčeného článku obrátil na svou třiadevadesátiletou matku, která dobu Ferdinanda Peroutky zažila. „Půjčila mi takovou oškubanou Peroutkovu knihu. Dostala ji z protekce od knihkupce, když už se to nesmělo prodávat,“ vysvětlil s tím, že jako první otevřel svazek z let 1945 až 1947 pod názvem Tak nebo tak.

V článku ‚Když spáč procitne‘ prý Peroutka odůvodňuje nevyhnutelnost vítězství socialismu: že kdo nechce socialismus malý, bude mít socialismus velký.

Peroutka v tomto textu prý uvádí všechna úskalí, která mohou tento proces provázet. A na čtrnácté straně Čejka narazil na citát: „Bylo jednou řečeno o socialismu, že jest to ‚výzva k gentlemanům všech zemí, aby se spojili‘.“ Čejka si myslí, že pokud se rozklíčuje název strany NSDAP, tak se při troše snahy dojde k závěru, že v citátu je implicitně řečeno, že Hitler je gentleman. „A na základě tohoto myšlenkového pochodu dojdete také k tomu, že další gentleman byl Stalin,“ argumentoval důchodce Čejka.

Jak server dodal, Čejkův dopis na Pražský hrad zřejmě zatím nedorazil. „Takový dopis se mi do rukou nedostal,“ uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Celý text je ZDE


 

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…