Nasupený Petr Uhl vypráskal nové vedení ČSSD. Ale úplně jinak než většina Čechů. Musíte číst

19.06.2017 11:51

Novinář Petr Uhl se ve svém komentáři pro server a2larm.cz zamyslel nad změnami v ČSSD. „Milan Chovanec v čele sociální demokracie znamená jediné: legitimizaci krajně pravicového obratu strany,“ zmínil.

Nasupený Petr Uhl vypráskal nové vedení ČSSD. Ale úplně jinak než většina Čechů. Musíte číst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

„Česká údajná levice, složená z národněsocialistické části ČSSD a jejích vlivových kmotrů, dále z komunistů a Miloše Zemana a jeho ‚dvora‘, by měla být v evropském kontextu srovnávána s krajně pravicovými stranami, například Alternativou pro Německo nebo francouzskou Národní frontou. Tyto strany, které tam krajní levice, a levice vůbec, často nepřesně označuje za fašistické, jsou ve srovnání s převažujícím Chovancovým křídlem ČSSD ohledně vztahu k uprchlíkům a k cizincům učiněnými dobráky. Mnohem vstřícnější než ČSSD či KSČM jsou i k Evropské unii,“ všímá si Uhl. 

Komentuje pak i nového volebního lídra Lubomíra Zaorálka, jenž je pro něj oproti Chovancovi přece jen sociální demokrat. „V Chovancově straně Zaorálek propadne nejpozději při mimořádném sjezdu, jehož konání slibuje Chovanec na dobu hned po volbách,“ řekl.

Anketa

Kam Zaorálek ve volbách vytáhne ČSSD?

4%
2%
10%
51%
33%
hlasovalo: 9744 lidí

Následně však už spustil kritiku Chovance, kdy ten podle něj není demokratem a ani nechápe, co to znamená být sociálním demokratem. „V tom je na jedné lodi s Andrejem Babišem, který jen nerad připustil, že absencí demokracie se už nemůže chvástat. Prostě musí jen mlčet,“ řekl.

Vzpomíná na kauzu kolem Chovancových studií, podotýká také to, že neumí žádný cizí jazyk. „Chovancova účast na zasedáních rady EU pro vnitro nemůže tak být plnohodnotná, z hovorů v kuloárech je vyloučen. Je to trapné,“ kritizuje Uhl.

Původní text ZDE.

Dále pak novinář poukazuje na Chovancovy názory v otázce migrace, kdy podle Uhla ministr vnitra zcela kryl ředitele odboru azylové politiky ministerstva vnitra Tomáše Haišmana při zadržování migrantů (včetně uprchlíků) a jejich dětí v „detenčních“ zařízeních. „Toto zadržování bylo v rozporu jak s mezinárodním právem, tak s právem EU (Dublin III), jak o tom rozhodl – bohužel až dodatečně – Soudní dvůr EU v Lucemburku. V členských státech Unie bylo přitom takové zadržování výjimkou, stejně jako těžkooděnci u výdeje stravy a odírání uprchlíků o jejich poslední peníze,“ sdělil Uhl.

„Xenofobní korunu tomu Chovanec nasadil, když v české vládě prosadil usnesení, že ČR do konce letošního září nepřijme z Řecka a Itálie už žádného uprchlíka,“ dodal novinář s tím, že krajně pravicové povahy je i Chovancovo prosazování ozbrojování místních „vlastenců“. „Jde pochopitelně především o obchod se zbraněmi a s válkou,“ řekl.

Závěrem sdělil, že ČSSD již léta mlčí o tom, jaké jsou tradiční sociálnědemokratické hodnoty a jaké jsou hodnoty nové. „Levicová témata a schopnost problémy veřejnosti vysvětlovat jsou jistě důležité. Ještě důležitější je však stálá stranická diskuse, otevřená i nestraníkům. Cožpak ale ČSSD veřejně, nebo aspoň ‚komorně‘, debatuje o českém tradičním sexismu, o překonávání paternalismu při výchově dětí nebo o výhledech jaderné energetiky a o energii z obnovitelných zdrojů? To poslední není možné, protože by se vlivné skupiny betonářů zlobily,“ uzavřel.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …