Nátlakové skupiny kolem Šabatové, cílené zastrašování škol. Václav Klaus mladší dlouho sleduje kauzu "muslimské šátky ve školách" a když dostal prostor v ČT, vzal to zostra

02.11.2016 23:17

Expert ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší se ve středečních Událostech, komentářích České televize obsáhle vyjádřil ke sporu o nošení muslimských šátků na českých školách. Jeden takový spor momentálně řeší i soud a už kvůli tomu došlo k nejedné slovní přestřelce. I Klaus ukázal, že si nehodlá brát servítky, a tvrdě se vymezil např. proti ombudsmance Anně Šabatové.

Nátlakové skupiny kolem Šabatové, cílené zastrašování škol. Václav Klaus mladší dlouho sleduje kauzu "muslimské šátky ve školách" a když dostal prostor v ČT, vzal to zostra
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Ještě než Klaus dorazil před kamery České televize, vyjádřil se k tématu somálské studentky, která opustila českou zdravotnickou školu, protože jí nebylo dovoleno nosit šátek vždy, když si to přála. Studentka se soudí o údajnou diskriminaci a žádá omluvu a odškodné 60 tisíc korun.

„Můj nejsilnější dojem ze soudu. Celou kauzu žene ombudsmanka Šabatová (změnila mj. původní rozhodnutí České školní inspekce) a dnes k soudu vyslala svou snachu, aby tam exhibovala v šátku a dělala tyjátr a snažila se někoho vyprovokovat,“ napsal syn exprezidenta s odkazem na členku Strany zelených Moniku Horákovou. Ta k soudu také dorazila, přičemž si demonstrativně vzala na hlavu šátek, aby ukázala, že máme v České republice svobodu a můžeme svobodně nosit šátek jako pokrývku hlavy.  

Čeští studenti se musejí přezouvat a nestěžují si, míní Klaus

„Ten případ sleduji již delší dobu, už jsem o tom i psal. Ta paní ředitelka je tři roky pronásledována různými kontrolami a teď i soudem. Zdá se mi, že může jít o zastrašení ostatních škol,“ konstatoval v úvodu pořadu Klaus ml.

Proti němu usedl advokát Daniel Bartoň, který si kladl otázku, do jaké míry mohou školy nastavit hranice náboženské svobody studentů. Na tomto názoru si soustavně trval a považoval za legitimní, aby o tom společnost diskutovala. Ke konkrétnímu sporu se vyjadřovat nechtěl, jelikož tady musí rozhodnout soud a nikdo jiný.

Klaus uznal, že tato otázka je relevantní, ale prý tam vidí ještě další dimenzi. U soudu totiž zaznělo, že ta žena utekla ze Somálska zničeného válkou. „Mě na tom trochu zaráží, že se někdo dostane z takové hrůzy do České republiky a první věc, co udělá, je, že zažaluje instituci – školu. Myslím, že nejde ani tak o spor o náboženskou svobodu, ale spíše o signál, že když bude škola takto jednat vůči žákům z nějaké minority, tak riskuje, že se na ni sesypou různí aktivisté,“ pokračoval expert ODS pro oblast školství. Připomněl, že se čeští studenti musejí ve školách např. přezouvat, což je do jisté míry také omezující, ale studenti to respektují.

Kříž je tady doma, zdůraznil expert ODS

Moderátor Lukáš Dolanský položil jednoduchou otázku. Mohou studenti nějakým náboženským symbolem na školách prezentovat svou víru? Bartoň má za to, že ano. Klaus sáhl k obsáhlejší odpovědi.

„Já bych to odlišil, kříž je tady doma a já bych všechny symboly nedával sobě na roveň... Já tím mířím na to, že to záleží na té kultuře, kde žijete, a této kultuře byste se měl přizpůsobit. Druhá věc, mě zaujalo, že Česká školní inspekce nejprve vydala zprávu, že škola nepochybila, a teprve na nátlak ombudsmanky Šabatové se to změnilo. To je důkaz toho, že za tím stojí různé nátlakové skupiny, které paní Šabatová reprezentuje,“ zmínil ve studiu ČT myšlenku, kterou uveřejnil i na sociální síti Facebook.

A co české babičky, ptal se v závěru advokát

Bartoň Klausovi okamžitě oponoval, že nošení určitých kulturně-náboženských symbolů je běžné i na české vesnici. Křesťanská tradice např. praví, že by vdané ženy měly nosit šátek jako pokrývku hlavy, a především starší ženy to stále dodržují. „Jestli jste byl na české vesnici, tak zahalených babiček je tam celkem dost a nikoho to nevzrušuje,“ konstatoval Bartoň.

Klaus kontroval, že se na tento spor snaží dívat v současném kontextu zachování našich tradic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…