Natočil dokument o Babišovi, teď ho po letech vyhodlili z FAMU. Ale to vůbec nesouvisí, hájí se vedení školy

28.08.2017 21:02

Režisér Vít Janeček, jenž je spoluautorem dokumentu o Andreji Babišovi (ANO) nazvaného Selský rozum, byl po patnácti letech odejit z Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění. Po patnácti letech Janečkovi nebyla prodloužena smlouva. Může za jeho koncem stát i fakt, že se podílel na novém filmu o šéfovi hnutí ANO? Vedení fakulty podobné spekulace odmítá.

Natočil dokument o Babišovi, teď ho po letech vyhodlili z FAMU. Ale to vůbec nesouvisí, hájí se vedení školy
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Za dobré vysvědčení dostali žáci zmrzlinu od Andreje Babiše

Server Echo24.cz jako první informoval o stanovisku vedení filmové a televizní fakulty, že za odchodem Víta Janečka z akademické půdy není film o Babišovi, ale neshody s děkanem FAMU Zdeňkem Holým.

„Vít Janeček, pedagog katedry dokumentární tvorby FAMU, inicioval mediální kampaň, jejíž příčinou je neprodloužení jeho termínové pracovní doby děkanem Zdeňkem Holým. Přes časté osobní a nekorektní způsoby vyjadřování o současném děkanovi v minulosti se nyní, v kontextu blížícího se ukončení pracovního poměru na FAMU, Vít Janeček rozhodl, že ve své věci použije politizaci, která souvisí s tématem jeho posledního filmu,“ píše se ve společném prohlášení, které podepsali Jaroslav Brabec, Petr Jarchovský, Ivo Trajkov, Pavel Rejholec, Michaela Pavlátová, Marta Švecová Lamperová a Ondřej Šejnoha z kateder FAMU.

Celý článek naleznete zde.

Vedoucí kateder také připomínají, že děkan sice poskytuje otevřený prostor k diskusi a je schopen přijmout i kritické názory, ale v životě někdy nastanou chvíle, kdy musí jednat. Kauza Víta Janečka podle vedoucích kateder přesáhla rámec běžné výměny názorů a děkan musel jednat. V běžné situaci rozhodují o složení týmu pedagogů vedoucí kateder, ale tentokrát prý už zkrátka nešlo jen o běžnou situaci.

Studenti se však zkušeného vyučujícího zastávají. Server Deníku Referendum přinesl zprávu o tom, že studenti s rozhodnutím děkana nesouhlasí a chystají protesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…