Návladní Zeman zvažuje, že znovu otevře Babišovu kauzu

08.11.2019 22:30

Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek oznámilo, že rozhodnutí středočeského krajského úřadu o zastavení přestupkového řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nepřezkoumá. Nyní je tak poslední možností to, že do věci zasáhne Nejvyšší státní zastupitelství v čele s Pavlem Zemanem. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Návladní Zeman zvažuje, že znovu otevře Babišovu kauzu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Podle mluvčího Nejvyššího státního zastupitelství Petra Malého posuzuje instituce v současné době několik podnětů ve vztahu k rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje. „Přezkoumává zákonné předpoklady pro případné podání správní žaloby,“ uvedl mluvčí Petr Malý. 

Do kauzy už přitom mohlo vstoupit také Ministerstvo spravedlnosti, to však neshledalo důvody pro zahájení přezkumného řízení. 

Za správním řízením stojí organizace Transparency International. Pavel Zeman by nyní mohl proti rozhodnutí podat žalobu. 

Černošický městský úřad, pod který spadají Průhonice, kde premiér žije, už letos v lednu Babišovi uložil za přestupek proti zákonu o střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun. Premiér se odvolal a případ převzal krajský úřad, který v březnu rozhodnutí Černošic zrušil. Podle krajského úřadu byly v postupu černošických úředníků procesní i další nedostatky. Černošice ale i napodruhé rozhodly stejně. Krajský úřad pak řízení pravomocně zastavil.

„Bylo jasné, že to takhle musí dopadnout,“ prohlásil tehdy Babiš s tím, že postupoval podle zákona lex Babiš, takže nemůže mít střet zájmů. Babiš začátkem roku 2017 totiž převedl akcie svých firem kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů. Podle svých kritiků se ale od holdingu Agrofert, který dříve vlastnil, neodstřihl, stále jej ovlivňuje a má zájem na jeho výsledcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…