Návrat Lessyho: Zdroj z novin řekl nepříjemnost, která nastane

04.12.2013 6:43

Spor o to, kdo bude stát v čele Policie ČR, pokračuje. Martin Červíček, kterého má nahradit odvolaný Petr Lessy, prohlásil, že ministr vnitra Martin Pecina se mu v minulosti snažil diktovat personální obsazení klíčových míst v policii. Podle informací Lidových novin tomu nasvědčuje několik skutečností. Zároveň by to prý mohl být i důvod, proč Pecina trvá na nástupu Lessyho zpět do funkce.

Návrat Lessyho: Zdroj z novin řekl nepříjemnost, která nastane
Foto: hns
Popisek: Martin Červíček

Skutečnost, že má ministr v demisi Martin Pecina tendenci ovlivňovat personální složení v klíčových útvarech policie, jak Červíček uvedl, může podle informací Lidových novin naznačovat i to, že na ministerstvu za jeho působení vznikla speciální místa zařazená do vysoké platové třídy.

Obsadili je bývalí policisté z elitních útvarů Martin Grim a Jindřich Lát. Klíčové podle LN je, že vysoká třída umožňuje, aby rovnou přešli do vedení celorepublikových útvarů policie.

Červíčkova nevole k personálním změnám tak prý může vysvětlovat Pecinovu "překotnou snahu" vrátit Petra Lessyho, který o funkci přišel kvůli obvinění ze svou přečinů, zpět do čela policie. Podezření se nepotvrdilo, soud stíhání zastavil.

Pavel Zeman v prekérní situaci

Situaci komplikuje také to, že nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman má na stole návrh k dovolání k Nejvyššímu soudu v kauze Lessy. Soudci by tedy mohli jeho stíhání obnovit. Zeman je tak kvůli ministrovu rozhodnutí v nelehké situaci, právě nejvyšší žalobce a policejní prezident by měli spolupracovat a být klíčovými spojenci v boji s kriminalitou.

"Zeman se dostal do složité situace. Nebude najednou rozhodovat o tom, zda se má pokusit obnovit řízení proti řadovému policistovi, ale přímo proti svému protějšku v uniformě," uvedl pro LN pod podmínkou anonymity zdroj z justice.

Partnera v řadách policie bude potřebovat také protikorupční speciál, který se Zeman snaží prosadit pomocí zákona o státním zastupitelství. Spolupráci bude nejvyšší státní zástupce muset vyjednat opět s policejním prezidentem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …