Navrch huj, vespod fuj. Odklon od hodnot. Publicista Břicháček hodnotí dnešní EU

03.01.2020 7:33

Právník a publicista Tomáš Břicháček (Trikolóra) má za to, že dnešní Evropa trpí řadou nemocí, a pokud je nebude léčit, v horizontu několika generací ji čeká smrt. Současně však věří, že starý kontinent a jeho kultura mohou přežít. Jen lidé musejí aplikovat jeden konkrétní lék.

Navrch huj, vespod fuj. Odklon od hodnot. Publicista Břicháček hodnotí dnešní EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka České republiky

„Dnešní Evropa trpí řadou velmi závažných neduhů, z nichž některé v horizontu několika generací ohrožují její samotnou existenci,“ začal varovně Břicháček na videu na serveru YouTube. Evropa mu připomíná navenek zářivý palác, u něhož stavitelé dbají na vnější nádheru, ale zapomínají opravovat nosné zdi a sloupy, takže hrozí zhroucení budovy. Co s tím? „K záchraně by bylo třeba radikálního, vpravdě kontrarevolučního obratu v současných trendech a návratu ze slepých uliček postmoderního tápání směrem k osvědčeným vzorcům minulosti,“ nabídl recept Břicháček.

Anketa

Na svobodu slova už můžeme jen vzpomínat, říká předseda Senátu Kubera. Má pravdu?

88%
12%
hlasovalo: 19429 lidí

V první řadě je podle jeho názoru třeba obnovit populační růst v Evropě, aby přestalo platit, že Evropa stárne. Aby se v ní opět smálo víc dětí než stařešinů. Člen Trikolóry Václava Klause mladšího kroutil na videu hlavou nad tím, co všechno Evropa dělá v boji proti chimérám, mezi které podle Břicháčka patří např. globální oteplování, a jak málo sil současně věnuje zvýšení porodnosti.

Spolu s větším počtem narozených dětí je pak podle Břicháčka důležité posilovat národní cítění, a nikoli nadnárodní evropskou identitu, která stojí na základních stavebních kamenech jednotlivých národů. Národ je podle Břicháčka životaschopný celek, zatímco EU je jen jakousi nadstavbou. Dalším lékem nutným pro přežití Evropy je tedy podle Břicháčka návrat k národnímu uvědomění.

Současně se však podle Břicháčka musíme opět naučit více spoléhat sami na sebe než na štědrý sociální stát, který podle jeho názoru nabobtnal v některých zemích do obludných rozměrů. „(Přebujelý sociální stát) vede k zaostávání evropských ekonomik, které trpí vysokým zdaněním a přemírou regulace. Štědré sociální dávky odrazují lidi od práce a podněcují lenost a příživnictví,“ varoval publicista.

Ve jménu ochrany národního státu bychom prý řadu kompetencí, které si přisvojuje EU, měli vrátit na nižší státní úroveň a zapomenout na představu, že heslo „stále více EU“ vyřeší naše obtíže.

Právník se domnívá, že by EU měla být zrušena a nahrazena jinou organizací stojící na ideálech volného obchodu. Současná EU je podle Břicháčka nereformovatelná, protože je od samého počátku budována na špatných základech.

Kromě rodiny a národa nesmíme podle publicisty zapomínat ani na základní morální hodnoty a nerelativizovat je, jak se prý dnes často děje. „Pevná kritéria pro rozlišování dobra a zla jsou dnes často cejchována jako černobílé vidění světa. Moudrost zkušenosti je pranýřována coby stereotypy. Tak se najednou dozvídáme, že nový občanský zákoník obsahuje ustanovení o změně pohlaví,“ dal příklad Břicháček.

To se podle něj musí změnit. Děti musejí vědět, že je správné poslouchat učitele, je správné projevovat úctu starším občanům a tak podobně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…