Návrh TOP 09 na zjednodušení kontrol živnostníků u vlády narazil

22.04.2015 13:57

Návrh opoziční TOP 09 na zavedení jednoho kontrolního místa pro prověrky drobných podnikatelů u vlády nenašel porozumění. Kabinet k novele zaujal negativní stanovisko, sdělilo ČTK tiskové oddělení úřadu vlády. O osudu předlohy nyní rozhodnou zákonodárci. Stanovisko vlády pro ně není určující, jen doporučující.

Návrh TOP 09 na zjednodušení kontrol živnostníků u vlády narazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Jiný režim kontrol pro živnostníky, kteří zaměstnávají nejvýše deset lidí, byl v podkladech pro vládu označen jako nesystémový. Novela prý nectí právo rovného přístupu ke všem, počet zaměstnanců se navíc může poměrně rychle měnit, a to i účelově.

Odpůrci návrhu namítají, že na živnostenských úřadech nepracují odborníci pro jednotlivé oblasti prověrek

Nyní může podle zástupců TOP 09 kontrolovat podnikatele 27 institucí a prověrky nejsou koordinované. "Riziko zvýšené četnosti kontrol během krátkého časového období a nutnost opakovaného předkládání nejrůznějších podkladů představují významnou administrativní zátěž," píšou v důvodové zprávě. Všechny druhy kontrol drobných podnikatelů by měly nově podle předlohy spadat pod živnostenské úřady.

Odpůrci návrhu namítají, že na živnostenských úřadech nepracují odborníci pro jednotlivé oblasti prověrek. "Pokud by byl předložený návrh zákona přijat, silně by ochromil dosavadní systém kontroly plnění povinností podle zvláštních zákonů," napsali autoři předběžného stanoviska pro vládu. Materiál upozorňuje i na některé chyby v novele. Jde například o to, že stejné záležitosti vyplývající ze zákona o ochraně spotřebitele by prý mohly kontrolovat obecní i krajské živnostenské úřady.

Předkladatelé ale tvrdí, že nový systém kontrol by snížil drobným živnostníkům byrokratickou zátěž a zvýšil by taky efektivitu dozoru. Při jediné živnostenské prověrce by úředníci mohli postihnout široký okruh povinností podnikatele, uvádějí v důvodové zprávě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…