Návrh, který omezuje náklady stran na sněmovní volby na 80 milionů, má brzy projednat vláda

20.05.2015 16:14

Novely zákonů o financování politických stran či financování volebních kampaní by vláda měla projednat za několik týdnů. Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí nyní ještě navrhuje úpravy zákona, které se týkají toho, aby měly transparentní účty i politické instituty. Chce také, aby se snížily dary politickým stranám od fyzických osob nebo navrhuje úplný zákaz darů ze strany právnických osob. Novinářům to po dnešním jednání poradního orgánu vlády řekl ministr Jiří Dienstbier.

Návrh, který omezuje náklady stran na sněmovní volby na 80 milionů, má brzy projednat vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Zákon mimo jiné počítá s limity, které se týkají darů, jež budou moci strany obdržet. Podle Dienstbiera se dnes rada vlády dohodla na tom, že se má snížit maximální výše daru od fyzické osoby pro politickou stranu ze dvou na jeden milion korun, právnické osoby by pak neměly dávat nic. „Je to otázka občanů, kteří mají svými politickými názory ovlivňovat dění včetně finančních příspěvků. Korporace žádné politické názory z podstaty věci nemají,“ vysvětlil Dientsbier.

Podle něj v této souvislosti existuje riziko, že by politické strany mohly limity pro dary obcházet právě přes právnické osoby. „Vnímáme to jako pozitivní krok, který byl navržen vládě,“ reagovala Lenka Franková z nevládní organizace Oživení, která v radě také zasedá.

Podle ministra ale záleží na vládě, zda se bude doporučeními řídit. Zákon podle ministra nyní projednávají vládní pracovní komise, brzy by měl jít do legislativní rady vlády a pak ke schválení na jednání kabinetu.

Strany mají zveřejňovat podrobnější informace o svém hospodaření

Politici o potřebě přísnějšího financování politických stran mluví dlouho, vládní koalice novelu zařadila mezi plánovaná protikorupční opatření. Návrh zákona z dílny Ministerstva vnitra počítá například s tím, že maximální výdaje stran pro volby do sněmovny budou 80 milionů korun, do evropských voleb 50 milionů korun a zastupitelstev krajů pět milionů. V prezidentských volbách zůstaly zachovány částky, které již zákon stanovuje.

Podle Dienstbiera se otázka finančních limitů na volby dnes na vládní radě neprobírala. Řešil se ale problém, aby kampaně financovaly a vedly třetí osoby. „Diskutovali jsme, do jaké míry je v tomto směru ještě možné upravit zákon, tak aby se tomu předešlo,“ doplnil Dienstbier.

Politické strany a hnutí by podle novel zákonů také měly zveřejňovat podrobnější informace o svém hospodaření, musely by si například povinně zřídit transparentní účty. Na dodržování pravidel nejspíš bude dohlížet nový Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Pokud by byla porušena pravidla, tak by od něj politické strany dostávaly pokuty.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…