Návrh lidovců na ústavní ochranu vody a půdy vláda zřejmě odmítne

20.07.2019 9:58

Za pouhé prohlášení bez praktických důsledků zřejmě označí vláda ANO a ČSSD návrh opozičních lidovců na ústavní ochranu vody a půdy. K novele, pro jejíž schválení by se musela najít v obou parlamentních komorách třípětinová většina, by měl kabinet poslat zákonodárcům podle podkladů pro pondělní schůzi záporné stanovisko.

Návrh lidovců na ústavní ochranu vody a půdy vláda zřejmě odmítne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jediným bodem programu mimořádné schůze sněmovny bylo vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše

V příslušném článku Ústavy nyní stojí, že „stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu přírodního bohatství“. Poslanci KDU-ČSL jej chtějí doplnit tak, že by zněl, že "stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů, zejména vodních zdrojů a půdy, a ochranu přírodního bohatství“.

K přírodním zdrojům, o jejichž šetrné využívání by měl stát podle současného znění Ústavy dbát, voda i půda patří a jejich zdůraznění je proto nadbytečné, napsali vládní legislativci do předběžného stanoviska kabinetu. „Navrhované doplnění Ústavy je beze změn jednotlivých zákonů upravujících nakládání s vodou a půdou pouhou proklamací bez reálných dopadů,“ stojí v materiálu.

Anketa

Má se ZRUŠIT přímá volba prezidenta, jak navrhuje předseda ODS Petr Fiala?

5%
95%
hlasovalo: 21506 lidí
Vláda připomene, že schválila minulý týden novelu vodního zákona, jejímž cílem je ochrana před suchem a nedostatkem vody a která zakotvuje nové právní nástroje k ochraně vody a vodních zdrojů. Poukáže rovněž na spolupráci ministerstev zemědělství a životního prostředí a Univerzity Karlovy za účelem začlenit do právního řádu co možná nejúčinnější způsoby ochrany vody.

Ústavní novelu k ochraně vody a nerostného bohatství předložila nedávno KSČM, která kabinet ANO a ČSSD ve Sněmovně toleruje. Vláda k ní zaujala záporné stanovisko, neboť podle ní praktické zvýšení ochrany vody a přírodních zdrojů nepřináší, vedla by ale k odpovědnosti státu například za povodně a také k podstatné změně ve vlastnických poměrech. Hnutí ANO navzdory tomu uvažuje o tom, že komunistickou předlohu v souvislosti s toleranční dohodou mezi ANO a KSČM v úvodním sněmovním kole podpoří, aby se dostala k posouzení do výborů.

Ve Sněmovně je nově i návrh opozičního hnutí STAN, jenž by v ústavní Listině základních práv a svobod zakotvil právo obyvatel na pitnou vodu. Zásobování vodou by podle předlohy zajišťovaly obce na neziskovém principu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…