Návrhářka Matragi se zastala uprchlíků. Jsou velmi pracovití, řekla

06.07.2016 6:32

Světoznámá módní návrhářka Blanka Matragi pendluje mezi Českem a Libanonem, odkud pochází její manžel Makram. Ve své dílně zaměstnává i uprchlíky a nemůže si je vynachválit. Nechápe proto strach Čechů, ale ani postoj německé kancléřky Angely Merkelové.

Návrhářka Matragi se zastala uprchlíků. Jsou velmi pracovití, řekla
Foto: ČT
Popisek: Blanka Matragi v ČT

„Oni jsou velmi pracovití. Jsou zvyklí nesmírně tvrdě pracovat, takže já mám několik z nich jako své pomocníky na novou přehlídku. Jsou to muži, předtím jsem je nikdy nezaměstnávala, ale odvedou poctivou práci. A to i teď v době ramadánu, což znamená 16 hodin bez jídla a pití, a oni odvedou stejně dobrou práci, protože ji milují. Baví je, že u mě je to spíše o tvůrčím procesu, není to žádná práce ve fabrice,“ popsala Matragi pro Express svoji zkušenost s uprchlíky.

Do Libanonu po vypuknutí konfliktu prchají zejména uprchlíci ze sousední Sýrie. Dle odhadů úřadů jich žije na území tohoto blízkovýchodního zhruba čtyřmilionového státu více než milion.

Manžel slavné návrhářky je muslim a ona dle svých vlastních slov zaměstnává v dílně lidi napříč vyznáními, nesetkala se kvůli tomu s žádným konfliktem. „Ona je mezi nimi i určitá soutěživost. Říkám jim, ukaž, co umíš, a my ti to umožníme,“ prozradila Matragi svou zaměstnaneckou filozofii. Totéž by dle ní měli udělat i další podnikatelé, kteří nabízejí práci.

Celý rozhovor ZDE

V této souvislosti návrhářka nepřímo zkritizovala německou kancléřku Angelu Merkelovou. „Nepřijmout, nenabídnout, že přijmu všechny. Nebudu teď jmenovat, kdo to udělal. Ale začít se tím zkrátka zabývat. Oni budou mít živobytí a profitovat z toho budu i já, nebo ten člověk, co jim dá práci,“ míní Matragi.

Příčina strachu Čechů z uprchlíků a jejich odmítavý postoj k nim dle ní pramení z toho, že s nimi nemají zkušenosti. „Češi se bojí všeho. Oni se třeba bojí jít i ke mně do butiku, protože zavání luxusem,“ prohlásila Matragi s tím, že zůstala prostou ženou z Vysočiny, i když měla možnost dostat se k těm nejmocnějším. Stálo to prý ale hodně píle a sebeobětování se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…