Návrhem Svobody na penze jsem se zhrozil, říká Kalousek

25.04.2010 12:47

Penzijní systém je jedním z nejslabších míst české ekonomiky. Hrozí dokonce, že za pár let nebude na důchody vůbec. Řešení hledali politici v neděli i v Otázkách Václava Moravce.

Návrhem Svobody na penze jsem se zhrozil, říká Kalousek

Nedávné rozhodnutí Ústavního soudu, který zavazuje politiky k tomu, aby změnili současný systém výpočtu penzí, mezi nimi vyvolal rozporuplné názory. Většina z nich jej ale považuje za správné - nastartuje prý alespoň již x let plánovanou penzijní reformu.

"Podle mě je řešení ve zmírnění redukčních hranic. Musíme se vrátit k tomu, co je běžné všudev Evropě. Musíme mít stropy. To říká i Ústavní soud. Když je budeme mít na rozumné úrovni, tak ten problém padá," uvedl k problematice důchodů v nedělním diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce ekonom a bývalý ministr financí Jiří Rusnok.

ÚS musí mít jasno, říká Kalousek

S ním souhlasil i člen TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. "Ústavní soud musí mít jasno, jakým směrem se máme ubírat v reformních řešeních. Zhrozil jsem se návrhem Cyrila Svobody zrušit stropy," řekl Kalousek s tím, že by se jednalo o kontraproduktivní řešení.

Horák: Zrušíme-li stropy, bohatí dostanou více

A se zrušením stropů nesouhlasil v OVM ani zástupce lidovců, místopředseda strany Pavel Horák. "Zrušíme-li stropy, budou bohatí dostávat více. To je proti solidaritě," uvedl.

Řešení ale není podle politiků ani v přejmenování terminologie penzijního připojištění na daň, jak někteří z nich navrhovali. "Nebyl bych pro to, že se to přejmenuje na daň, to prostě není možné. Ale souhlasím s tím, že se postupně budou snižovat daňové stropy." řekl v OVM Kalousek.

Veřejný rozpočet se podle něj řítí do stále větších deficitů a je nutné vyřešit především toto. "Nedojde-li k reformě, bude to trvat tak dluho, dokud nedojde investorům, kteří nám půjčují trpělivost, a veřejné rozpočty zkrachují." řekl s tím, že penzijní reforma je jediným způsobem, jak může dojít k vyřešení patové situace.  

"Reforma je nutná, ale není třeba ji dělat v nějaké panice," souhlasil s Kalouskem také Rusnok s tím, že reforma se musí především důkladně připravit. Realizace reformy bude podle něj ale záležitostí celé generace.

Více čtěte:

Kalousek: Lidé by si měli na důchod povinně spořit

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…