Návrhy na medaili: Motejl, Kohák. Ale i Pithart a Švehla. Mašínové ne

12.06.2012 18:57

Bývalý předseda Nejvyššího soudu a ombudsman Otakar Motejl, šéf Nadace Charty 77 František Janouch a filozof Erazim Kohák patří mezi 35 kandidátů na státní vyznamenání.

Návrhy na medaili: Motejl, Kohák. Ale i Pithart a Švehla. Mašínové ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řád zlaté lípy

Ombudsman Motejl, šéf Nadace Charty 77 Janouch a filozof Kohák patří mezi 35 kandidátů na státní vyznamenání, které doporučil senátní organizační výbor. Mezi adepty, o jejichž nominaci bude horní komora rozhodovat na závěr červnové schůze, je i místopředseda Senátu a někdejší disident Petr Pithart (KDU-ČSL) nebo prvorepublikový premiér Antonín Švehla.



Mašínové neuspěli

V předvýběru podle očekávání neuspěli členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Jejich šestinásobná senátní nominace byla v minulosti předmětem kritiky opozice, která má nyní v horní komoře většinu. Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem. Podle kritiků se dopustili vražd, podle svých zastánců bojovali v občanské válce.

Mezi navrženými jsou naopak stejně jako loni někteří odbojáři, bývalý eurokomisař Günter Verheugen, předsedkyně České imunologické společnosti Blanka Říhová, atletka Jarmila Kratochvílová nebo někdejší házenkář a reprezentační trenér Jiří Vícha.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…