Návštěva Si Ťin-pchinga: Hradu prý „hoří koudel“, chystá se Martin Bursík. Dojde i na fotbal

24.03.2016 13:11

Hospodářské noviny shrnuly emoce, které prýští v Česku před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga.

Návštěva Si Ťin-pchinga: Hradu prý „hoří koudel“, chystá se Martin Bursík. Dojde i na fotbal
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching

„Nejvíc nervózní je před velikonoční návštěvou prezidenta komunistické Číny Si Ťin-pchinga Martin Nejedlý. Podnikatel, lobbista a toho času hlavní poradce české hlavy státu tlačí na to, aby se rychle uzavřelo co nejvíc obchodů, a Miloš Zeman se tak mohl pochlubit, kolik nových investic dokázal svou ‚ekonomickou diplomacií‘ přivést. Hrad už dopředu veřejně oznámil, že po loňském září očekává v nynější druhé vlně čínské investice až za 45 miliard korun,“ konstatují Hospodářské noviny.

Pro Si Ťin-pchinga půjde o jedinou evropskou zastávku cestou na jaderný summit do Spojených států. Do Česka dorazí 28. března a stráví tu dva dny. A začíná boj o místa, čeští fanoušci Pekingu vykoupili billboardy kolem ulic na vítací motivy, zamluvili si veřejná prostranství. A to samé dělají i odpůrci. Na jedné straně servilita, na druhé straně protestní shromáždění. Exministr Martin Bursík mluví dokonce o kolaboraci s režimem, který dělá totalitní zvěrstva na svých občanech.

Kromě setkání s hlavou státu Milošem Zemanem, předsedy obou komor Parlamentu, podnikateli či primátorkou Prahy, by se před odletem měla uskutečnit také fotbalová část programu. 

„Ta souvisí se sportovním angažmá šanghajské společnosti CEFC v Česku, která je většinovým vlastníkem fotbalové Slavie a také hlavním partnerem české fotbalové reprezentace. Firma proto na počest příjezdu Si Ťin-pchinga uspořádá turnaj mladších žáků z pěti zemí, včetně týmů z Pekingu a Šanghaje. A právě s malými fotbalisty se má setkat čínský prezident,“ píše tisk. Kuriózní je, že se tak stane v prostorách zahrad Pražského hradu. 

Číňané v Česku zatím nechávají méně peněz než třeba v Polsku a Maďarsku. Prozatím se Zeman může chlubit například tím, že mu čínští investoři již přislíbili pomoc s uskutečněním jeho vysněného plavebního kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…