Nazdar. Po sérii článků Parlamentních listů byl odvolán generální ředitel Národní knihovny

21.07.2020 11:17

ParlamentníListy.cz před několika týdny přinesly sérii článků, které se týkají veřejných IT zakázek. Jak jsme uvedli, jedná se o obrovský byznys spojený s řadou často se opakujících subjektů. Prvním příkladem bylo vítězné tažení pražské firmy INOWIT v Národní knihovně České republiky (NK). Smluv, jež tato instituce s firmou INOWIT podepsala, bylo několik.

Nazdar. Po sérii článků Parlamentních listů byl odvolán generální ředitel Národní knihovny
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek odvolal ředitele Národní knihovny Martina Kocandu

Anketa

Líbí se vám finální podoba ,,záchranného plánu" EU za 750 miliard euro?

4%
96%
hlasovalo: 9204 lidí
Namátkou připomeňme, že poslední den v říjnu roku 2019 spolu tyto dva subjekty uzavřely takzvaný deal v hodnotě necelých 36 milionů korun. Šlo o komplexní řešení pro zálohované ukládání dat. To INOWIT dodala. A zabralo jí to, jak stojí ve smlouvě a jak bylo potvrzeno i Národní knihovnou, maximálně 80 hodin.

Konkrétně za to dostala pražská firma sídlící na adrese Národní 365/43, kterou lidé z branže pravidelně označují jako „kluky z Národní“, celkem 35.852.300 korun. Pro upřesnění dodejme, že smlouva byla uzavřena 30. září 2019 a doba dodání byla stanovena na 80 hodin. Během této extrémně krátké doby INOWIT stihl veškeré činnosti instalace, uvedení do provozu a také základní proškolení, což bylo součástí pevně stanovené ceny za dodávku.

A třešnička na dortu?

Klementinum, bývalá jezuitská kolej, rozlehlý komplex barokních budov nedaleko Karlova mostu na Starém Městě v Praze. Po Pražském hradě je to druhý nejrozsáhlejší stavební celek v Praze. Je sídlem Národní knihovny České republiky, která areál s výjimkou kostelů spravuje. Patří mezi národní kulturní památky České republiky. A právě v těchto prostorách se poprvé v historii uskutečnila techno party. Souhlas k ní dalo vedení Národní knihovny v čele s ředitelem Martinem Kocandou.

„Tato informace je pro mne nová. Pokud je to tak, jak píšete, tak se mi to samozřejmě nelíbí. V uvedených prostorách Klementina bych si představoval daleko důstojnější akci než techno party,“ řekl PL profesor Karel Rais (ANO), poslanec, člen Výboru pro kulturu a rektor VUT v Brně.

„V Klementinu mi nedokázali odpovědět. Předpokládám a doufám, že byly splněny veškeré náležitosti důležité pro uskutečnění podobné akce uprostřed historické Prahy. Přesto si dovolím být na pochybách, zda je pořádání podobné akce v samotném jádru písemných klenotů vhodné. Nejsem tedy proti pořádání techno party obecně, ani proti živé kultuře v Praze, právě naopak. Jsem jejím velkým podporovatelem. Budu tedy doufat, že pořadatelé budou volit alespoň komornější ráz svojí akce, už z úcty k prostředí,“ dodala redakci poslankyně Marcela Melková (ANO).

Martin Kocanda byl v čele NK od 1. června 2017. Jmenován byl tehdejším ministrem kultury Danielem Hermanem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

22:55 Když budou útočit, schytají to ještě víc. Na Primě Ukrajinu moc nepotěšili

Jak zajistit bezpečnou Evropu a bezpečné Česko a jak vyřešit válku na Ukrajině? Nejen o těchto klíčo…