Názor z Lidových novin: Volání po zveřejnění platu Nagyové je plebejské

04.08.2013 11:07

Redaktor Miloslav Janík píše na serveru Lidovky.cz, že zveřejnění příjmů Jany Nagyové a dalších úředníků z éry Nečasova premiérování nesplnilo tak docela očekávání Rusnokovy vlády. V redakčním komentáři serveru Janík píše, že toto populistické gesto mělo zastínit nepovedené personální změny dělané novým kabinetem.

Názor z Lidových novin: Volání po zveřejnění platu Nagyové je plebejské
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

„Nelze příliš pochybovat o tom, že Úřad vlády zveřejnil odměny Jany Nagyové a dalších úředníků převážně z populistických důvodů,“ stojí v komentáři. „Bylo to zkrátka pro Rusnokovu vládu až příliš lákavé sousto - jediným zveřejněným dokumentem ukázat, jak navenek spořivý Nečas rozhazoval plnými hrstmi statisíce korun na odměnách pro svou nejbližší spolupracovnici (rozuměj partnerku),“ uvádí redaktor.

Janík také píše, že nešlo o náhodu, když předhodili veřejnosti i jiné sousto, než jsou personální čistky posledních dnů. „Toto se, mimochodem, vládě příliš nezdařilo. Média sice informaci o platu Nagyové zaznamenala, ale hlavní články se dál věnovaly zpackaným krokům ministra Balvína v Národním divadle,“ myslí si Janík.

Voliči se mohou rozhodovat podle konkrétních čísel

Volání po zveřejnění platů vysokých státních úředníků je však plebejské jen z části. „Na to, aby veřejnost věděla, kolik peněz ji stojí správa celého státního aparátu, má právo - i díky zákonu o svobodném přístupu k informacím,“ uzavírá redakční komentář na serveru Lidovky.cz. „Při volbách se pak lidé nemusí rozhodovat jen podle frází typu 'Chceme pružnější a levnější stát', ale i podle konkrétních čísel,“ uzavírá.

Miloslav Janík spolupracuje se serverem Lidovky.cz od roku 2009. Před tím postupně pracoval na různých pozicích v Českém rozhlase, Lidových novinách a MF Dnes.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…