Ne, Babiši. Premiér Sobotka si dovolil vystoupit proti ministru financí

24.06.2015 11:21

Schodek státního rozpočtu by v příštím roce mohl být vyšší než ministrem financí plánovaných 70 miliard korun. V rozhovoru pro dnešní Právo to naznačil premiér Bohuslav Sobotka, když řekl, že „schodek není modla“. Za důležitější, než je výše schodku státního rozpočtu, považuje Sobotka to, aby „zajistil kvalitní fungování státu“.

Ne, Babiši. Premiér Sobotka si dovolil vystoupit proti ministru financí
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

Co tím myslí, vysvětlil, když řekl, že: „Potřebujeme peníze na dobudování strategických průmyslových zón v lokalitách, kde je vysoká nezaměstnanost. Potřebujeme také finanční prostředky na stabilizaci zdravotnictví, protože už dnes máme problém se zdravotními sestrami a personálem a nejsme konkurenceschopní ve srovnání s ostatními zeměmi, které nabízejí lepší platy a pracovní podmínky,“ řekl premiér.

Naznačil také, že kdyby měl státní rozpočet v příštím roce vyšší schodek než dosud uvažovaných 70 miliard, velký problém by to nebyl. „Deficit je hluboko pod třemi procenty HDP, jak jsme si řekli v koaliční smlouvě. Problémem ČR není vysoký schodek, my jsme byli vyřazeni z procesu nadměrného deficitu a rozhodně tam v příštích letech nezamíříme,“ uvedl.

Ohledně možností, jak zlepšit příjmy státního rozpočtu uvedl, že na uvažování o zvýšení daní je nyní už pozdě. „Musíme se pohybovat v rámci pravidelných příjmů. Ty můžeme zvýšit prosazením elektronické evidence tržeb, pokud naběhne už příští rok. Ministerstvo financí se musí také zabývat mobilizací jednorázových příjmů,“ řekl Sobotka bez bližšího upřesnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…