Ne! Doktor Smejkal utřel kolegu z Motola. Prymulův plán prý pomůže

11.11.2020 8:24

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal má za to, že rychlé antigenní testy na koronavirus v Česku pomohou. Přednosta Ústavu mikrobiologie 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dřevínek sice varoval, že jejich spolehlivost se pohybuje pod 70 procenty, ale podle Smejkala je to jinak. V rozhovoru pro Český rozhlas Smejkal také popsal, co je pro zvládnutí epidemie třeba dělat teď.

Ne! Doktor Smejkal utřel kolegu z Motola. Prymulův plán prý pomůže
Foto: Archiv P. Smejkala
Popisek: Petr Smejkal, šéf skupiny MeSES

Studie Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol naznačuje, že spolehlivost antigenních testů na koronavirus se pohybuje pod 70 procenty. Překvapilo ho prý, že především u lidí s příznaky testy koronavirus neodhalily a označily testované osoby za zdravé. Až třetinu zdravých jedinců mohou antigenní testy označit za pozitivní.

Anketa

Bude Petr Fiala po volbách premiérem?

14%
86%
hlasovalo: 62994 lidí

Podle hlavního epidemiologa IKEM Petra Smejkala se však spolehlivost antigenních testů pohybuje kolem 90 procent.

Tady to rozvířil Pavel Dřevínek z Motola, že to zkoušeli a že to má jen šedesátiprocentní citlivost. Vždycky někdo něco řekne a hned se z toho dělá velký závěr,“ pravil v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Antigenní testy jsou méně citlivé, to je jejich nevýhoda, ale stále vám s 90% senzitivitou, což je docela dobré skóre, řeknou, který člověk je pozitivní. Ujede vám tam jeden člověk z deseti. Nevýhody ale převažuje rychlost, výsledek znáte do 15 minut. Na výsledky PCR testů, které tu máme od jara, se čeká nejméně několik hodin, ale jsou o něco přesnější,“ pokračoval epidemiolog.

Jedním dechem dodal, že u každého testu záleží na tom, jak kvalitně se provede, U výtěru z nosu se prý musí testovaný téměř rozbrečet, jak hluboko ta tyčinky zaleze do nosu. Stejně tak je prý důležité, aby výrobce garantoval spolehlivost testů minimálně 90 procent.

Proti využití antigenních testů k plošnému testování vůbec nic nemá a považuje je za vhodné.

Pokud jde o opatření namířená na boj s koronavirem, podle Smejkala jsou v tuto chvíli dostatečná, takže není třeba uvažovat o nějaké přísnější verzi. Alespoň pokud budou lidé stávající restrikce opravdu dodržovat.

Jednu výtku však přece jen měl. Ve chvíli, kdy je stále pozitivních přes 30 procent všech otestovaných osob, je něco špatně a v populaci je stále příliš vysoká virová nálož. Tu je podle Smejkala třeba odhalit a nemocné izolovat v karanténě. Teprve až procento pozitivních případů klesne pod 5 procent, bude prý možné otevírat restaurace a jiné služby. A to všechno se podle názoru epidemiologa nepodaří bez opravdu masivního testování. Smejkal má za to, že se v Česku stále testuje příliš málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…