Ne korupce, nejhorší je nekompetence, říká nový ministr Žák

17.07.2013 21:45

Ministr dopravy Zdeněk Žák se rozhodl prověřit České dráhy a chybějící peníze. Podle něj není v případě úniku peněz nejhorší korupce, ale spíše nekompetentnost. Špatné řízení prý způsobuje ještě větší škody.

Ne korupce, nejhorší je nekompetence, říká nový ministr Žák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Podle něj se taková varianta týká právě i Českých drah. „Daleko větší díry, kterými utíkají ty peníze, než je samotná korupce, […] je nekompetentnost těch, kteří ty peníze spravují. Lidově řečeno daleko větší škody než to, co se ukradne, způsobí špatné řízení státu,“ uvedl Zdeněk Žák v Impulsech Václava Moravce.

Před čtyřmi, respektive třemi lety byl Žák předsedou dozorčí rady Českých drah. Tehdy se pídil po chybějících šesti miliardách korun, ale může to být prý i horší. „Já se obávám, že ta díra bude možná i trochu větší. Ale to zjistíme a určitě to i řekneme nahlas,“ ujišťuje ministr.

„Důležitá a klíčová je jedna věc, že chceme, aby bylo jasně zřejmé, že skončila jedna etapa a chceme nastartovat etapu novou. A ta nová etapa má hlavní heslo: pokora vůči občanovi a daňovému poplatníkovi a naprostá transparentnost toho, jak se s těmi prostředky nakládá,“ dodává Žák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…