Ne, ne a ne. Křeček rázně utnul LGBT

01.05.2021 11:45 | Ze sítí

Sněmovna včera dala v úvodním kole šanci uzákonění manželství pro stejnopohlavní páry. Podpořila zároveň navrhované zvýšení ochrany manželství výhradně jako svazku muže a ženy ústavním zakotvením. Tento krok následně na sociální síti okomentoval ombudsman Stanislav Křeček i právník Pavel Hasenkopf. Ten upozornil i na jedno důležité úskalí.

Ne, ne a ne. Křeček rázně utnul LGBT
Foto: Repro ČT
Popisek: Ombudsman Stanislav Křeček

„Nejde o práva, a o lidská práva už vůbec ne. Jde jedině a pouze o ‚právo‘ na stejný název. Páry, které mohou spolu mít děti, a páry, které u povahy věci spolu děti mít nemohou, nikdy nebudou totožné, a používat pro oba typy soužití stejný název jen znepřehlední právo. Nikdy by totiž předem nebylo zřejmé, o který z typů soužití jde. Samozřejmě že práva v obou případech mohou být stejná nebo obdobná, ale to neznamená, že oba typy soužití musí mít stejný název. Ideologie zde se snaží zvítězit nad srozumitelností práva,“ poznamenal v souvislosti s předlohou ohledně manželství pro stejnopohlavní páry ochránce veřejných práv Stanislav Křeček.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
Nyní obě uváděné předlohy zamíří k posouzení do výborů. Výbory budou však mít na projednání novel 80 dnů místo standardních 60 dnů. I proto není jisté, zda zákonodárci rozhodnou o předlohách do říjnových voleb. A právě na to mimo jiné upozorňuje právník Pavel Hasenkopf.

„Tak ještě jednou: Každý muž má právo uzavřít manželství s ženou (bude-li ho nějaká chtít). Každá žena má právo uzavřít manželství s mužem (bude-li ji nějaký chtít). Zda jsou snoubenci homosexuálové nebo heterosexuálové, nikdo nezkoumá, zákonu je to šumák. To není diskriminace, že někdo má možnost, která mu nevyhovuje a nechce ji využít. Diskriminací by bylo, kdyby stát zjišťoval sexuální orientaci jako podmínku uzavření manželství, a homosexuálům je zakazoval,“ podotkl k otázce někdejší poradce prezidenta Václava Klause Hasenkopf.

„Jinak si schválně najděte včerejší hlasování, kolik z těch poslanců, co jsou vehementně pro homomanželství, současně zvedlo ruku pro prodloužení lhůty pro projednávání návrhu ve výborech ze 60 na 80 dnů. To znamená, že druhé čtení smí být nejdřív v červenci, a od července do voleb jsou parlamentní prázdniny,“ dodal.
 

Zamítnutí novely občanského zákoníku o manželství homosexuálů prosazovali poslanci ODS, SPD a Trikolóry. Návrh získal podporu 41 z 93 přítomných poslanců. Předlohu tak bude projednávat ústavně právní a sociální výbor.

Zvýšení ochrany manželství jako svazku muže a ženy doplněním ústavní listiny práv a svobod chtěli zamítnout Piráti. Jejich snahu podpořilo 30 z 95 přítomných poslanců. Novela zamířila do ústavně právního výboru a do ústavní komise.

Manželství i pro homosexuály navrhlo 46 poslanců ze šesti sněmovních klubů, konkrétně ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Pod návrh na ústavní ochranu tradičního manželství se podepsalo 37 poslanců z KDU-ČSL, ANO, ODS, ČSSD, TOP 09 a STAN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…