Ne, nebude líp. Lidé ztrácejí optimismus

07.12.2015 11:41

Čeští občané pomalu ztrácejí důvěru v to, že se české ekonomice bude dařit. I když optimismus je stále větší, než byl na počátku tohoto desetiletí, ve srovnání s loňskem se zvýšil počet těch, kteří budoucnost příliš růžově nevidí. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM.

Ne, nebude líp. Lidé ztrácejí optimismus
Foto: pixabay.com
Popisek: Růst ekonomiky - ilustrační foto

Velká část českých občanů (39 %) sice očekává, že hospodářská situace naší země bude za pět let zhruba stejná jako dnes. Jenže téměř stejný podíl veřejnosti (36 %) se domnívá, že se situace naší země zhorší. Podíl pesimistů se oproti loňskému roku zvýšil o 8 %.

Většina lidí nečeká změnu životní úrovně své domácnosti. Ale...

Podle zmíněného průzkumu zlepšení ekonomické situace očekává čtvrtina občanů (25 %). V případě životní úrovně vlastní domácnosti se polovina lidí (53 %) domnívá, že k výrazné změně během pěti let u nich nedojde. Negativních odpovědí je však více než pozitivních (28 % : 19 %). To je opět změna k horšímu oproti roku 2014, kdy byly tyto podíly vyrovnané.

Celý průzkum ZDE

Nejméně pozitivně vidí vývoj české ekonomiky senioři

Optimistická očekávání ve výhledu na ekonomickou situaci naší země jsou méně častá u lidí starších.

A tak nejvíce optimističtí jsou lidé ve věku 18 až 29 let, kde jich je 30 %. U lidí starých 30 až 44 let je to nepatrně méně (29 %), u lidí ve věkové skupině 45 až 59 let opět o něco méně (23 %) a úplně nejméně optimisticky vidí vývoj českého hospodářství lidé šedesátiletí a starší. Navíc se u občanů starších 60 let výrazně zvýšil podíl těch, kteří předpokládají, že se ekonomika naší země bude zhoršovat (z 28 % v roce 2014 na současných 43 %).

Méně negativně vidí perspektivy české ekonomiky lidé s vyšším vzděláním, přesto i u nich došlo ke zvýšení podílu pesimistických předpovědí.

Výzkum probíhal na reprezentativním vzorku 1109 obyvatel ČR ve dnech 2. až 11. listopadu 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…