Ne roušky, ne testy. Děti se obrátily na Rychetského

12.04.2021 7:41

K Ústavnímu soudu ČR dorazila stížnost na povinnost nechat děti v mateřských a základních školách testovat a stížnost na povinnost nosit v mateřských a základních školách roušky. Ústavní stížnost podaly dvě nezletilé děti, zastoupené svými rodiči, a současně i tito rodiče. Podatele zastupuje advokátka Jana Zwyrtek Hamplová.

Ne roušky, ne testy. Děti se obrátily na Rychetského
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Dnešním dnem se do školních lavic vrací část dětí. Jde o děti z mateřských škol a z 1. stupně základních škol. Vrací se pod podmínkou, že se účastní rotační výuky, to je, že se týden budou vzdělávat doma a týden ve škole, a současně budou dvakrát týdně podstupovat test na koronavirus, aby se co nejvíce dařilo brzdit další šíření epidemie.

Anketa

Je dobře, že Petr Kellner dostane in memoriam Řád Bílého lva?

56%
25%
hlasovalo: 5087 lidí

A to se ani trochu nelíbí rodičům dvou dětí. Podali proto stížnost k Ústavnímu soudu ČR. Při jednáních je bude zastupovat advokátka Jana Zwyrtek Hamplová. Ta se rozhodla rodiče zastupovat, neboť je přesvědčena, že stát nemá právo nařizovat podobné věci, pokud nemůže stoprocentně zaručit, že tím nebude poškozeno zdraví dětí.

Ve stížnosti se uvádí, že aby mohlo být zasaženo do ústavních práv, musí to být jednoznačně odůvodněno a podloženo, což dle stěžovatelů není a nikdy nebylo. Muselo by být především postaveno na jistotě, že celodenní nošení roušek a opakované kolektivní testování nepoškozuje dětem fyzické a psychické zdraví, což se přes četné výhrady významných lékařských osobností nestalo.

Celá ústavní stížnost ZDE

„Pokud jde o ústavní stížnost, stojím si za každým slovem. Nelze aplikovat opatření, která ohrožují zdraví dětí, ať by byl důvod jakýkoli. O to více, že smysluplnost opatření není jakkoli podložena. Ministerstvo uteklo jak před odborníky z oblasti medicíny, tak před právníky. Opatření je tak politickým rozhodnutím, nikoli medicínským. Nyní jde o to, zda to Ústavní soud shledá za otázku naléhavého právního významu, a rozhodne. S ohledem na to, že jde o malé děti a jejich zdraví, by k tomu dojít mohl. Naděje umírá poslední, protože to, co se nyní děje, považuji hrubě za hranou principů právního státu,“ poznamenala k tomu advokátka ve vyjádření, které zaslala serveru ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …