Neberu škudlení na dětech, vypálila v rádiu do Babiše na rozloučenou Valachová

25.05.2017 18:57

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) má před sebou již jen šest dní v čele resortu. Své k aféře, jež jí zlomila vaz, řekla nyní Českému rozhlasu v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu.

Neberu škudlení na dětech, vypálila v rádiu do Babiše na rozloučenou Valachová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně školství Kateřina Valachová

Valachová úvodem hovořila o financování sportu, v němž nyní, po dotační fotbalové aféře, vládne nejistota. „Není zatím slíbena žádná konkrétní částka, a to ani fotbalové asociaci. Původní výzvu jsme zrušili, nová bude vyhlášena 31. května. Nová výzva bude zcela transparentní a zajistí, že český sport bude financován dál,“ podotkla ministryně. Uklidnila také všechny organizátory připravovaných sportovních akcí. „Pořadatelé nemusejí mít starosti a mohou se těšit na své akce,“ sdělila k financování akcí. Fotbalová asociace se může i přes aktuální obvinění zúčastnit rovněž dotačního řízení a s ohledem na presumpci neviny jí budou vypláceny dotace.

Ministryně uvedla, že jí po zveřejnění celé kauzy mrzelo vyjadřování některých činovníků asociace, jejíž předseda Miroslav Pelta je kvůli skandálu ve vazbě. „Fotbalovou asociaci ČR jsem vyzvala k separátnímu jednání. Vyjasnili jsme si, že by FAČR slušelo více pokory. A je také potřeba, aby byly FAČR maximálně otevřená,“ poznamenala Valachová. „Celý skandál vrhl stín. A já chci dokázat, že máme finanční prostředky pod kontrolou,“ řekla. Jak uvedla, ona sama netušila nic, co se v kauze dotací dělo, i přestože se svou náměstkyní Simonou Kratochvílovou měla poměrně blízký vztah. „Je to pro všechny profesně i lidsky rána,“ dodala k osobě Kratochvílové, jež je kvůli kauze ve vazbě.

Ministryně nechtěla prozradit, kdo bude jejím nástupcem v čele resortu. Hovoří se nejvíce o jejím náměstkovi Stanislavu Štechovi. „Stanislav Štech je samozřejmě můj velmi blízký spolupracovník. Ale nechte se překvapit zítra,“ uvedla Valachová s tím, že jméno zítra zazní od premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). 

Závěrem rozhovoru pak zkritizovala návrh státního rozpočtu, který ještě předložil odcházející ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Nejvíc mě nakrklo, že návrh ministerstva financí nereaguje na počty dětí, které jsou v základních školách. A trošku mě překvapilo, že všichni víme, jaká je situace, co se týče kapacit škol, a my jsme nyní nedostali investiční prostředky,“ podotkla. „Neberu škudlení na dětech. Takové to škádlení tady není namístě,“ uzavřela. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…