Nebezpečí sdílených informací vnímají i děti

19.06.2014 10:40

Už osm ročníků má za sebou soutěž pro děti a mládež, kterou vypisuje Úřad pro ochranu osobních údajů a která nese vypovídající název „Moje soukromí. Nekoukat, nešťourat!“. Úřad za ni dokonce obdržel cenu Evropské unie, jde totiž v evropském prostoru o unikát. Podle předsedy úřadu RNDr. Igora Němce se počet soutěžních příspěvků každoročně zvyšuje a roste i jejich kvalita.

Nebezpečí sdílených informací vnímají i děti
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Faktu, že osobní údaje jsou něco, co je třeba si chránit, jsou si vědomi nejen dospělí, ale jak ukazují i texty, které v rámci soutěže na úřad dorazily, také děti. Právě ony jsou přitom nejohroženější skupinou, tím spíše v době masového využívání sociálních sítí, na nichž se člověk může o druhém dozvědět prakticky i to, co vědět v žádném případě nemá.

Největší sociální síť na světě nově dokonce chce, aby se k ní připojily i děti mladší 13 let, což doteď nebylo možné. Facebook ale prý našel řešení – hodlá propojit účty těchto dětí s účty jejich rodičů. Další ohromné riziko je na světě.

Facebook zcela jistě představuje velmi nebezpečné prostředí, v diskuzi pod článkem o soutěži se dokonce objevil názor, že se jedná o „největší šmírovací akci v historii“. Je ovšem velmi složité vysvětlovat nebo dokonce zakazovat ho dětem, když i jejich rodiče účty na Facebooku mají a důvěrné informace o sobě na nich zveřejňují.

Jak ale ukazují nejen vítězné příspěvky ze zmíněné soutěže, existují mladí lidé, kteří si rizikovost sociálních sítí uvědomují a podle toho se také chovají. Krom jiného se shodují v tom, že by bylo výrazně pozitivním krokem zabudovat do hodin občanské východy na základních a středních školách problematiku ochrany osobních údajů, a to nejen ve spojitosti se sociálními sítěmi.

V diskuzích pod články, v nichž jsme o soutěži psali, se objevily pochybnosti, jaká je asi kvalita příspěvků, které byly zařazeny do soutěže, a také názory, že dnešní mládež nemá dostatečné znalosti češtiny, neumí správně používat gramatiku a obecně nedokáže vytvořit nic, co by bylo autorsky hodnotné. Nabízíme proto ukázky z vítězných příspěvků, včetně odkazů na jejich plné znění, jako doklad, že tyto pochybnosti jsou neopodstatněné, ale realita je naopak mnohem optimističtější.

Tomáš Macalík, Purkyňovo gymnázium Strážnice

Vedle mě a Zdendy byli v naší skupině další tři muži: dříve zmíněný Gustav, Ota a Kamil. Každý se specializoval na něco jiného, pouze Zdenda dokázal vše, a tak jsme mu po právu říkali Šéf. Gustav, tlustý mužík malé postavy, byl specialista na vše, co se týče nelegálního obchodu a krádeží aut, která potom putovala hlavně do zahraničí. Ota, pohledný vysoký muž, vyučený profesionální maskér, dříve pracující v ČT, byl mistr převleků. Jeho úkolem bylo navázání důvěrného kontaktu se zoufalými ženami, někdy i s muži. Když mu vybraná žena již bezmezně důvěřovala, čehož docílil většinou tím, že slíbil dotyčné sňatek, mohl začít s finální fází našeho plánu. Když odešla do práce, zůstal v jejím bytě sám, což odůvodnil tím, že pracuje doma, našel všechny potřebné údaje o dotyčné a zavolal na společnost, která nabízí okamžité půjčky. Do půl hodiny nato už měl uzavřenou co nejvyšší možnou půjčku, sbalil si věci a zmizel. Kamil, brýlatý, drobný, ale neskutečně inteligentní mužík, byl machr přes počítače. Naboural se do databáze tajných složek policie, o které většina lidí ani neví, že existuje. S jeho pomocí nám Šéf určoval osoby, které budeme zpracovávat. Bez něj by celý podnik nemohl existovat. O každé osobě věděl úplně vše. Její příjem, výdaje, fotografie, vzdělání, rodinný stav. Vybranou osobu, týden před uskutečněním plánu, sledoval přes GPS pomocí jejího mobilního telefonu. Nesměli jsme si vybírat oběti bez jeho svolení.

http://www.uoou.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=200144&id_dokumenty=10129

Kristýna Zadinová, Druhanov, Světlá nad Sázavou

Došel si uvařit kávu, vrátil se k počítači, otevřel e-mailovou schránku a hledal, jestli mu nějaký studentík neposlal domácí úkol z angličtiny. Ne. Zato samá facebooková upozornění, to ano. Panebože, vždyť na té proklaté sociální síti nebyl už šest let, založil si ji jen ze zoufalství, protože nějak potřeboval komunikovat se spolužáky. A ony mu stále chodí e-maily, kdo má kdy narozeniny.

Moment!

V hlavě mu bleskl bláznivý nápad. Než si ho stačil pořádně promyslet, už si zakládal nový e-mail a otevřel facebookovou stránku.

Facebook vám pomáhá navázat kontakt s lidmi ve vašem životě a sdílet s nimi své příspěvky.

Registrace.

Facebook byl, je a bude zdarma.

Chvíli se mu zdálo, že je jako Alenka v říši divů. Lačně vyplňoval kolonky s heslem a e-mailem – křestní jméno a příjmení si nechal naposledy. Jakmile se ujistil, že nový e-mail funguje, jak se patří, rozkliknul opět modrobílé okénko a dumal nad svou novou identitou. Celou dobu se trápil nad tím, jak se přiblížit studentům, a odpověď byla tak snadná! Prozkoumá jejich přirozené prostředí. Projde všechny jejich statusy, pochopí, co je na tom tak baví, naváže s nimi komunikaci a své poznatky využije v hodinách. Samozřejmě, že vše musí být inkognito, nikdo se nesmí nic dozvědět o jeho experimentu. A až jeho úspěch zaznamenají i kolegové, možná se s nimi podělí o své sladké tajemství. Nakonec se rozhodl pro jméno, které určitě uchvátí každého žáka. Jméno, které vás praští do obličeje, jen co jej spatříte. Jméno, které si snadno zapamatujete pro jeho neobvyklost, drsnost, zkrátka úžasnost. Johnny Bourák. Ano, od nynejška má své alter ego. Své dokonalé druhé já, Johnnyho Bouráka.

http://www.uoou.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=200144&id_dokumenty=10110

Kateřina Uhlířová, ZŠ Prokopa Holého, Louny

Princezna napsala online: „Rodiče jsou fuč a já jdu nakupovat.“ Když princezna opustila palác, šlo s ní celé služebnictvo. Asi po dvou hodinách se všichni vrátili, ale místo vlajek, které patřily rodu Kim, na hradbách visely vlajky krále Kronose, tyranského lupiče. „Jak se sem dostal?“ optala se jedna kuchařka. „Nevím, ale nějak musel zjistit, že nikdo není doma,“ odvětila jiná kuchařka.

http://www.uoou.cz/VismoOnline_ActionScripts/File.ashx?id_org=200144&id_dokumenty=10109 

Partner článku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…