Nebezpečná Plzeň. Teď bych tam u strážníků nesloužil, říká Pavel Černý. Nový nápad se spoustou zádrhelů

23.04.2021 6:30

Jsou nové pořádky v Plzni ohrožením zdraví a životů příslušníků tamní Městské policie? Strážníci jsou ve při se svým novým šéfem Petrem Vlkem. Ten se totiž rozhodl od základů překopat koncepci celé instituce způsobem, který se jejím příslušníkům vůbec nelíbí. Takřka dvě stovky z nich podepsaly petici, kterou se nyní zabývá i primátor Plzně Martin Baxa (ODS). Strážníci se obrátili i na uznávaného bezpečnostního experta Pavla Černého a požádali ho o názor na chystané změny. Ředitele Vlka následující řádky příliš nepotěší, Černý se totiž jednoznačně postavil za jeho podřízené. Nová koncepce je přímo ohrozí na zdraví, varuje.

Nebezpečná Plzeň. Teď bych tam u strážníků nesloužil, říká Pavel Černý. Nový nápad se spoustou zádrhelů
Foto: Archiv PČ
Popisek: Prezident spolku LIGA LIBE Pavel Černý, pplk. v.v.

První dotaz směřoval k nové koncepci jednočlenných hlídek, kterými chce Vlk nahradit klasické dvoučlenné. „Popravdě mě to velmi překvapilo. Protože některé pokusy o podobné se realizovaly před mnoha lety i u Policie ČR - asi 15 let zpět je zkoušel v Brně zavádět tehdejší policejní ředitel Vaněk - a rychle se po mnoha nezvládnutých úkonech a nepodařených zákrocích přešlo zpět na dvojčlenné hlídky,“ vzpomíná Pavel Černý na podobný pokus z Brna, který ale skončil nezdarem. „Prostě dvojčlenná hlídka je ten základní, nejmenší policejní tým pro potřebnou možnost kooperace, vzájemného jištění a taktéž pro nutnou převahu síly i nad vzrostlým, agresivním pachatelem. Není přeháněním, že nechat policistu chodit a sloužit samotného, je nemalým ohrožením jak samotného dotyčného strážce zákona, tak i podstatným snížením jeho akceschopnosti a možnosti realizace problematického či dokonce rizikového zákroku,“ upozorňuje Černý a celou věc označuje za hazard.

Anketa

Je Vladimir Putin nebezpečím pro Českou republiku?

5%
94%
hlasovalo: 38074 lidí

Nový ředitel plzeňské městské policie Petr Vlk argumentoval v rozhovoru pro Krimi Plzeň tím, že dojde ke zvýšení počtu hlídek a strážníci získají v jim přidělených okrscích vyšší místní a osobní znalost. „Víte, občas mají běžní občané naivní představy, dané staršími filmy, že na každém rohu bude stát jeden strážník, možná i beze zbraně, jen s píšťalkou. A ten vše ohlídá a jen svou přítomností zabrání trestné činnosti. A za případným delikventem bude snad běhat a na tu píšťalku pískat, jak to vidíme ve filmech s radou Vacátkem. Dost naivní to představa,“ říká Pavel Černý. Je proto v šoku, že podobnou představu má i nový ředitel plzeňské MP Petr Vlk. Podle Černého prevence takto nefunguje.

„Navíc, i doba se dost změnila. Nejen od dob prvorepublikových, ale i službě kdysi, kdy se lidé samotné uniformy báli a měli k ní respekt. Kdysi prostě nebyli pachatelé trestné činnosti tolik agresivní, povětšinou ozbrojení a při trestné činnosti nebyl takový problém s vlivem drog. A zrovna město Plzeň v současnosti patří k místům, kde je trestná činnost na vzestupu, množí se prakticky dennodenní pouliční rvačky, vzájemné útoky a loupežná přepadení. Prostě služba strážníků právě zde je komplikovanější a nebezpečnější, než kde jinde,“ upozorňuje.

Pokud by prý někdo poslal Černého do služby samotného, okamžitě by od útvaru odešel. „Kvůli takovému hloupému nařízení někoho, kdo je schovaný v kanceláři, bych nechtěl nechat svoje děti osiřelé a rodinu bez táty,“ řekl doslova. Podle něj je služba strážníka riziková už z podstaty a je nutné dělat vše pro to, aby byly životy strážníků chráněny – například vzájemným jištěním ve dvojčlenné hlídce, které Černý označuje za klíčové.

Poslední otázka strážníků mířila na to, jak Černý vnímá rozhodnutí upustit přes den od motorizovaných hlídek v obvodu a nechat stát vozidla vybavená přístrojem pro resuscitaci AED, zdravotnickým vybavením, testy na OPL/alkohol, sběr infekčního materiálu a převoz osob, před služebnou. Zároveň mezi strážníky panují i pochyby, zda budou nadále schopni, coby jednočlenné pěší hlídky, adekvátně reagovat na oznámení od občanů. „Nevím už ani, jak komentovat toto. Protože v moderní koncepci bezpečnostních složek je právě a zejména kladen důraz na co nejrychlejší doražení policejní složky na místo události a budování technických systémů, jak ještě co nejvíce zredukovat tento kritický čas, tedy kdy jde lidem na místě o zdraví a životy. Ať jde o co největší šance zabránění už probíhajícímu násilnému jednání anebo třeba i eventuální záchranářskou akci v případě autonehody, živelné pohromy, anebo prostě jen, když někdo zdravotně zkolabuje a profesionální lékařská pomoc je ještě žel daleko,“ reagoval Černý. Na to je podle něj potřeba služební vozidlo s výbavou, kterou u sebe pochůzkář jednoduše mít nemůže.

Černý také odmítá, že zásahy této kategorie by měla řešit pouze státní policie a podobná tvrzení označuje buďto za neznalost, nebo za alibismus. „A argument, že si městský policista v potížích má 'kdyžtak zavolat policii republikovou' je popravdě směšný. Prostě policista na místě teprve bude volat policii? Skoro až humorná představa, ne? To by byl opravdu k ničemu,“ podotkl bezpečnostní odborník a svou reakci uzavřel slovy: „Budu věřit tomu, že u plzeňské městské policie vyhraje zdravý rozum - a to nejen díky tomu, že jsem v minulosti tuto součást po mnohokrát v rámci svých rozličných kurzů cvičil a setkával se zde tehdy s velkou profesionalitou - a to jak ze strany běžných městských policistů, tak i tehdejšího vedení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…