Nebezpečný Okamura. Textař Horáček nešetřil ale i silnějšími výrazy

13.12.2013 22:53

Známý podnikatel, publicista a antropolog Michal Horáček varuje před růstem xenofobie v české společnosti. V této souvislosti upozornil na některé, podle něho nebezpečné výroky Tomia Okamury. Horáček to uvedl v rozhovoru pro web Romea.cz.

Nebezpečný Okamura. Textař Horáček nešetřil ale i silnějšími výrazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyšla kniha o kandidátce na prezidenta Zuzaně Roithové. Jejím kmotrem byl Michal Horáček

Horáček se zamýšlí nad situací romské menšiny v České republice a upozorňuje, že jde o problém mimořádně složitý. Připomíná, že v každém období, kdy společnost prožívala těžké okamžiky, se přenášela vina na různé menšinové skupiny. „Mají jinou barvu kůže, jiné rituály, jiné náboženství. Vždy je to ve společnosti latentně přítomné. Zejména, když se prohloubí pocit, že společnost se nevyvíjí tak, jak jsme si slibovali, jak bychom si přáli. Kdyby tu nebyli Romové, byli by tu možná nějací jiní," upozornil Michal Horáček v rozhovoru.

Svůj díl odpovědnosti na tomto stavu mají podle Horáčka i někteří politici. Podle jeho slov lidé, kteří přicházejí do politického života, vycítí, čím by mohli získat část voličů.

Podle Horáčka negativní roli v této věci sehrávají sociální sítě a internetová diskusní fóra. "Je to taková spirála a jedno podporuje druhé. Když si zadáte cikán, vyskočí na vás strašné věci. Videa. Někdo je opilý a spadne před supermarketem. Když je takzvaně bílý, nic takového `nevidíte`. A když je to Rom, tak to vidíte. A do toho komentáře. Nerad používám slovo lůza, ale to je duševní lůza. Ty si dovedu představit, jak sedí na náměstí a křičí, popravte je," podotkl Horáček v rozhovoru. Upozornil, že xenofobní nálady ve společnosti rostou v okamžiku nejistoty.

A právě v takové situaci je i společnost současná. "Posledních několik let k tomu začali lidé tíhnout s recesí a se ztrátou víry v to, že transformace byla spravedlivá. To se rozlehlo po celé společnosti. A oprávněně. A možná, že čím víc bude narůstat frustrace, tím víc bude bohužel narůstat i možnost, že se zažehne malá jiskra, jedna v Budějovicích, další jinde. Najednou bude na kom si vybít vztek. Máme se o co se bát. Samozřejmě, když k tomu ještě přiberete nejenom internet, ale i hnutí Úsvit, jehož lídr říká takové věci... To je zlé. Nebezpečnější, než jak se to jeví," prohlásil Michal Horáček v rozhovoru pro portál Romea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…