Neblbněte. Veteráni CIA promluvili k "zaručeným" zprávám, že Trumpa zfixlovali do Bílého domu Rusové

12.12.2016 16:20

K nezpochybnitelnému dokázání motivace ruské vlády k předání odcizených e-mailů serveru WikiLeaks by CIA musela mít člověka uvnitř ruských tajných služeb, míní bývalý zaměstnanec americké tajné služby.

Neblbněte. Veteráni CIA promluvili k "zaručeným" zprávám, že Trumpa zfixlovali do Bílého domu Rusové
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Veteráni z amerických tajných služeb varují v souvislosti s údajným spojením mezi kremelskými operacemi a zvolením Donalda Trump prezidentem Spojených států před ukvapenými závěry.

„Neříkám, že do toho Rusko nebylo zapojené,“ uvedla v rozhovoru pro Newsweek bývalá vysoká hodnostářka americké CIA Nada Bakos. „Snažím se jen varovat před tím, aby lidé nečinili zbytečně ukvapené závěry. Vyšetřování dané věci musí být skutečně provedeno důsledně a podle předpisů,“ dodala.

Další z bývalých agentů CIA, který se rozhodl zůstat v anonymitě, Newsweeku sdělil, že „celý případ je zjevně velice zpolitizovaný“. Dále uvedl, že je také velmi skeptický vůči jakýmkoli zprávám o tom, že CIA má nezpochybnitelné důkazy o tom, že Kreml stojí za hackerskou kampaní s cílem dopomoci Trumpovi ke zvolení.

„Pokud by americké tajné služby skutečně chtěly jasně dokázat, že Moskva měla takový úmysl, musely by předložit pádnější důkazy, než jen kybernetickou stopu toho, že ruské tajné služby poskytly serveru WikiLeaks e-maily odcizené Demokratické národní komisi,“ uvedl bývalý americký agent.

K nezpochybnitelnému dokázání takových tvrzení by americké tajné služby prý musely mít svého člověka uvnitř ruských tajných služeb nebo vládnoucího kruhu.

„Předpokládejme, že CIA dokázala odhalit ruské hackery zodpovědné za krádež e-mailů, a předpokládejme také, že byli tito hackeři skutečně napojeni na ruské tajné služby. I za předpokladu, že ruské tajné služby skutečně hackery instruovaly, aby předali e-maily serveru WikiLeaks, pořád to ještě nedokazuje zmíněnou motivaci ruských tajných služeb,“ uvedl zdroj.

Odhalení konkrétní motivace v pozadí takového činu by prý vyžadovalo fyzickou osobu se znalostí Putinova uvažování, která by se dostala dostatečně blízko na to, aby mohla vznesená obvinění potvrdit.

Washington Post v pátek otiskl informaci o tom, že „americké tajné služby identifikovaly jedince napojené na ruskou vládu, kteří serveru WikiLeaks poskytli tisíce e-mailů pocházejících z Demokratické národní komise a dalších institucí“. Údajně se mělo jednat i o předsedu prezidentské kampaně Hillary Clintonové.

Sám nově zvolený prezident Donald Trump se zveřejněným závěrům tajných služeb doposud spíše vysmíval. „Mohlo to být Rusko,“ řekl nedávno magazínu Time. "Mohla to být Čína, ale také to mohl být nějaký chlápek z New Jersey,“ zmínil posměšně Trump.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…