Nebojte, počítáme s vámi, napsal Zemanovi Si Ťin-pching. Velvyslankyně Číny: Čínský národ může hrdě říct, že...

19.04.2018 9:18

Prezident Miloš Zeman dostal dopis z Číny. Měl ho prý uklidnit, že komunistická velmoc to s investicemi v Česku i nadále myslí vážně. Ve stejném duchu se vyjádřila i čínská velvyslankyně v České republice Ma Kche-čching, která napsala komentář do MF Dnes toho času patřící do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO).

Nebojte, počítáme s vámi, napsal Zemanovi Si Ťin-pching. Velvyslankyně Číny: Čínský národ může hrdě říct, že...
Foto: Hanka Brožková KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman při zahraniční návštěvě ČLR

Někdejší šéf čínské investiční skupiny CEFC Jie Ťien-ming je v Číně prošetřován pro podezření, že se dopustil trestných činů hospodářské povahy. Prezident Miloš Zeman si ho přesto ponechává mezi svými poradci. Hrad se však ocitl v nejistotě, jak to bude dál s čínskými investicemi v České republice. Podle informací Lidových novin se teď Zemanovi dostalo z Číny ujištění, že může být v klidu. Do Kanceláře prezidenta republiky dorazil jeden dopis. Zemana uklidňoval přímo čínský prezident Si Ťin-pching.

„V březnovém dopise panu prezidentovi uvedl, že čínsko-českým vztahům přikládá velký význam a má zájem společně prohlubovat praktickou spolupráci,“ uvedl hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Pokud jde o problémy CEFC, čínskému komunistickému vedení se prý přestaly líbit aktivity Jie Ťien-minga a raději převzalo kontrolu nad investiční společností. Došlo k tomu i proto, že se ukázalo, že společnost CEFC dluží v přepočtu už 144 miliard korun a neváhala si půjčovat peníze i za úrok ve výši 36 procent.

Deník v souvislosti s Jie Ťien-mingem podotkl, že se prezident Zeman dopustil v Číně jistého diplomatického faux pas. „K Zemanovi ho měl přivést Tvrdík coby představitele významného čínského investora. Jak se však ukázalo, Jieho kontakty na komunistické vládce domovské Číny vlastně neexistovaly. Tamnímu prezidentu Si Ťin-pchingovi jej představil právě Zeman, který na Tvrdíkovu přímluvu vytvořil paradoxní situaci a diplomatické faux pas. Vzal do oficiální české delegace na návštěvu k čínskému prezidentovi čínského podnikatele, aby ho tam představil,“ napsaly noviny.

Kontrolu nad společností CEFC převzala státní CITIC Group, jejíž zástupci jednali s prezidentem Zemanem. U jednání byl přítomen i již zmíněný Jaroslav Tvrdík, zástupce CEFC ve střední Evropě.

Čínská velvyslankyně v České republice Ma Kche-čching v komentáři pro čtvrteční MF Dnes ujistila české občany, že se její země bude dál otevírat světu, protože pochopila, že uzavřenost jí samotné škodí.

„Čína pokračuje dál v základní státní politice otevírání se světu. V období od vstupu do WTO do vyhlášení iniciativy „Pásmo a stezka“ činil její podíl na růstu světového hospodářství po mnoho let za sebou více než 30 procent, čímž se země stala hlavním stabilizátorem a zdrojem energie pro globální ekonomiku. Čínský národ může hrdě říct, že 40 let reforem a otevírání se světu hluboce změnilo Čínu a hluboce ovlivnilo svět,“ napsala velvyslankyně.

Čína hodlá otevřít své trhy světu. Nevyjímaje ani finanční trh. Komunisté se prý také pokusí zatraktivnit čínské podnikatelské prostředí, aby nalákalo investory.  Čínská vláda ústy velvyslankyně také slibuje, že bude více dbát na ochranu duševního vlastnictví. Země doufá, že tím skutečně přiláká nové investory, a pomůže tak i celému světu.

„Další rozšiřování otevřenosti je strategická volba, kterou Čína učinila na základě potřeby rozvoje, a zároveň je to praktický krok, který podporuje ekonomickou globalizaci prospěšnou lidem ze všech zemí na světě,“ napsala velvyslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…