Nebojte se, žádná dálnice nespadne. Ministr Ťok uklidňoval z rádia a varoval před "dojmologií"

28.11.2016 18:12

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) pohovořil v dnešním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu o dálnici D8 i o elektronické evidenci tržeb.

Nebojte se, žádná dálnice nespadne. Ministr Ťok uklidňoval z rádia a varoval před "dojmologií"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Jako první reagoval Ťok na zprávu, že ČSSD ve sněmovně nepodpoří změny v EET, které bude ministr financí a jeho stranický šéf Andrej Babiš (ANO) předkládat jako pozměňovací návrh ve sněmovně. „Neřekl bych ale, že hnutí ANO ztratilo koaliční podporu pro EET. EET je projekt, který je vládní, a nyní se bavíme o nuancích, z nichž se udělalo politikum,“ zareagoval Ťok.

Dalším tématem pak již bylo dlouho probírané otevření dálnice D8. „Nemáme žádné informace, které by mohly otevření ohrozit. 17. 12. se otevře dálnice, 18. spustíme provoz,“ sdělil sebejistě Ťok. 

„Trvám na tom, že provoz zde bude bezpečný. Média ukazují, jak padají mosty, jak padají dálnice, ale nic takového nehrozí. Nebylo tam nic, co by projíždějící řidiče ohrozilo. Celé území monitorujeme, bezpečnost řidičů je pro nás především,“ ubezpečil vzápětí s tím, že i nadále se bude dělat monitoring území.

Zároveň také dodal, že se dává velký prostor dojmologiím. „Pojďme mluvit o faktech. Jsou tam tenzometry, které to monitorují, některé se odečítají v rámci hodin, v rámci dnů, týdnů. Geologové to vědí,“ zmínil. Podle něj existují dvě možnosti: aby dálnice dál zůstala zavřená, nebo aby byla v provozu a případně se korigoval provoz kvůli možným rizikům, která budou sledována. „Okolí dálnice se bude dále monitorovat,“ přislíbil.

Řeč přišla i na sněmovní komisi k dálnici D47, která prošetřuje spory se stavebními firmami kvůli zvlněnému, zhruba devítikilometrovému úseku dálnice D47. Dokonce se vedou i arbitráže v souvislosti s účtováním valorizací. „Nevím, jak daleko jsou v tom vyšetřování. Nezažil jsem ale, že by sněmovní komise měly nějaký výraznější úspěch. Ta dálnice má v podloží materiály, které nejsou stabilní, to je jasné, neboť by se jinak nepohybovala,“ měl jasno Ťok.

Závěrem se pak vyjádřil ke dnešnímu rozloučení premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se dvěma odcházejícími ministry z jeho strany – Svatoplukem Němečkem a Jiřím Dienstbierem. Sobotka totiž několikrát řekl, že kdyby mohl, Ťoka by odvolal. „Beru to jako kolorit. Jsem přesvědčen, že na ministerstvu dopravy se ten úřad po všech těch změnách dostal do nějaké stabilní práce. A bylo by potřeba tu situaci pár dní před volbami nejitřit. Prioritní body plníme,“ uzavřel Ťok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…