Nebuď prase, táhni do Moskvy. Poslouchej Kisku, ty šmejde. Byli jsme v davu, který řval na Zemana před čtyřmi prezidenty

17.11.2014 17:38

REPORTÁŽ Šmejde, ožralej mužiku, ruskej švábe. Takové a spoustu dalších přezdívek dostal prezident Miloš Zeman při demonstraci na Albertově k pětadvacátému výročí událostí kolem sametové revoluce. Jeho projev byl překřičen, házelo se vajíčky. V Praze začala eskalovat občanská válka Švejkova národa.

Nebuď prase, táhni do Moskvy. Poslouchej Kisku, ty šmejde. Byli jsme v davu, který řval na Zemana před čtyřmi prezidenty
Foto: Repro ČT
Popisek: Dav protestující proti Miloši Zemanovi na Albertově

„Zeman může za to, že bere celý svět Česko už zase jako slouhu Ruska, Číny a hlavně jako evropskou řiť, kde mluví prezident jako kanál," říká dvaatřicetiletý Lukáš. Stojí přímo před malým pódiem na Albertově, kde se odehrává demonstrace k uctění událostí sedmnáctého listopadu 1989. Ostatně projev prezidenta Miloše Zemana při ní byl totálně překřičen. Dost se skandovalo heslo: „Miloše do koše."

Nejsme v divočině? Jsme!

Na sociálních sítích se už od rána spekulovalo o tom, kolik demonstrací bude víc. Jestli proti kundám anebo za kundy. Tak se v Česku dle překladu a díky prezidentovi začal zkracovat název ruské skupiny Pussy Riot. Na Albertově, kde před pětadvaceti lety začala sametová revoluce, pak došlo k eskalaci nenávisti k Zemanovi.

„Miloši, drž pussynku!" „Aligátor požírající ústavní zvyklosti. Nejsme v divočině!" „Miloše do koše." „Zemane, nebuďte prase." „Ožralý ruský mužik není mým prezidentem." Takové a spousty podobných hesel si lidé přinesli na transparentech na Albertov. Někteří měli na tričkách nápis: „Game ovar."

„Prý, že nejsme v divočině, ale jsme. Chápu, že jsou lidé na Zemana naštvaní. Je to arogantní člověk a sprosťák, ale tohle se mi vůbec nelíbí. Sice sklidil, co zasel, ale myslela jsme si, že studenti se budou chovat lépe," posteskla si starší paní u stěny univerzitní budovy. Sdělila to jen reportérovi ParlamentníchListů.cz a bázlivě se přitom ohlížela kolem.

Červené karty, létající chleba

Když za pódiem projel pohřební vůz, někteří se smáli: „Už ho vezou." Pak přijela opravdová prezidentská auta. Na pódium vystoupili český, polský, slovenský, německý a maďarský prezident. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se snažil rozvášněný dav uklidnit slovy o pluralitě názorů, ale nepodařilo se.

Před pětadvaceti lety připravil studentský pochod spolek STUHA. Proto jako jeden z prvních promluvil jeho tehdejší představitel a donedávna poslanec za ODS Jan Vidím. Zmínil tři dnešní mýty o 17. listopadu. První o tom, že svoboda a demokracie spadly lidem do klína a nehrozilo nebezpečí. Další o tom, že by se režim vzdal bez boje, a poslední o tom, že šlo o promyšlenou hru zpravodajských služeb.

Vystoupení Miloše Zemana bylo zcela přehlušeno. Ostatně už před ním nebyli mluvčí v davu slyšet, ale u prezidenta nebylo slyšet ani slovo. Účastníci nad hlavy hromadně zvedali červené karty a mimo jiných hesel se skandovalo: „Táhni do Moskvy." Na pódium vlétlo pár zmačkaných papírů, ale také okoralý chleba. Zaslechnout od Zemana šlo snad jen to, že lidé před pětadvaceti lety měli oproti těm současným smysl pro demokracii a odvahu.

Miloši, nespi, dej si panáka!

Nejvíc aplausu sklidili polský prezident Bronislaw Komorowski, německý prezident Joachim Gauck a prezident Slovenska Andrej Kiska. „Zvuk vašich klíčů jsme slyšeli až ve Varšavě a doteď ho máme v srdcích. Ukrajina, Moldávie a Gruzie potřebují naši solidaritu," sdělil první. „Zemane, poslouchej a vem si z toho příklad, ty šmejde," zakřičel někdo.

Český prezident se v tu chvíli díval do země anebo do nebe. Ve tváři měl vážný výraz a zasmál se jen ve chvíli, kdy mu někdo ze suity něco zašeptal. „Zemane, nespi, nechrápej, dejte mu někdo napít," bylo slyšet. Maďarský prezident János Áder požádal o minutu ticha za oběti komunismu, vyslyšeli ho všichni.

Když pak šli prezidenti odhalit pamětní desku k 17. listopadu, přiletěla na ně dvě vajíčka. Přestože se nad hlavami států hned zvedly deštníky, vajíčka se rozprskla těsně pod deskou. „Nemáš právo," křičeli přitom lidi. V davu byli třeba fotograf Jan Šibík, tentokrát bez foťáku, sochař Pavel Opočenský a další. „Nová transformace: lidská práva za čínské nudle," stálo psáno na menším transparentu.

Příznivci sprosťáka Karla Schwarzenberga versus fanoušci sprosťáka a prezidenta Miloše Zemana. Občanská válka ve Švejkově zemi se tímo dostala do další fáze. Nejvíc ale dostávají na prdel slušní lidé. Protože pravda se nectí a láska přechází v nenávist. Oslavy 17. listopadu si tenhle osud ale nazaslouží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…