Nebudeme s vámi hrát ten váš Hollywood. Rozčílený mluvčí čínské diplomacie se ostře pustil do Američanů

31.05.2016 15:43

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing se v pondělí ohradila proti neustávající kritice ze strany amerického ministra obrany Ashtona Cartera. Podle ní se jeho způsob myšlení zarazil ve studené válce a připodobňuje si skutečnost k hollywoodským filmům. Čína však nehraje svou stereotypní filmovou roli. Informuje The Guardian.

Nebudeme s vámi hrát ten váš Hollywood. Rozčílený mluvčí čínské diplomacie se ostře pustil do Američanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přivítání čínského prezidenta Si Ťin-pchinga na nádvoří Pražského hradu

Čchun-jing komentovala nedávnou Carterovu poznámku o tom, že si v Číně staví „Velkou zeď sebeizolace“. Jedná se podle ní jen o snahu obhájit další nasazování amerických vojenských jednotek v Tichém oceánu.

Carter svým řečněním „obnažil stereotypní smýšlení USA a jejich hegemonii“, jak mluvčí uvedla na tiskové konferenci.

„Vskutku v USA existují lidé, kteří sice fyzicky žijí ve 21. století, jejich mysli však zamrzly ve studené válce,“ řekla. „Čína nemá nejmenší zájem na vedení jakékoliv formy studené války, nemáme ani zájem hrát svou roli v hollywoodském filmu, napsanou a režírovanou některými americkými důstojníky. Nicméně Čína nemá strach a podnikne opatření vůči veškerému jednání, které bude ohrožovat a podkopávat čínskou suverenitu a bezpečnost.“

Celý text zde

Carter se během svého pátečního proslovu na Námořní akademii vyjádřil, že Čína má přístup k volnému obchodu i internetu, občas však omezuje obojí. Uvedl také, že USA znepokojuje jednání Pekingu ve sporných územích Jihočínského moře, kde Čína staví vlastní ostrovy a upevňuje svou vojenskou přítomnost.

„Jednání Číny ohrožuje fundamentální principy a my se nemůžeme dívat stranou,“ řekl Carter s tím, že USA plně dodržuje mezinárodní dohody o svobodě navigace a obchodu a chce vždy dosáhnout mírového řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…