Nebudeme už dále cvičit Ukrajince, schválili američtí zákonodárci

12.06.2015 10:12

Američtí instruktoři mají nově zakázáno podílet se na výcviku příslušníků ukrajinského dobrovolnického praporu Azov. Zároveň jsou zablokovány dodávky mobilních protiletadlových raket na Ukrajinu. Uvádí se to v dodatku k zákonu o zahraniční vojenské pomoci, který ve čtvrtek schválila americká Sněmovna reprezentantů.

Nebudeme už dále cvičit Ukrajince, schválili američtí zákonodárci
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Oznámila to rozhlasová stanice Hlas Ameriky s odvoláním na prohlášení iniciátora dodatku, demokratického poslance z Michiganu Johna Conyerse. Příslušníci praporu Azov jsou v dodatku označeni za neonacisty a rasisty.

Conyers se při předkládání svého návrhu podle Hlasu Ameriky odvolal na informace západního tisku, podle nichž vyznává tisícovka příslušníků praporu Azov „otevřeně neonacistické názory“. Bojový prapor Azova nese vyobrazení symbolu hitlerovské divize SS Das Reich, příslušníci praporu propagují teze o převaze bílé rasy a autokratické diktatuře. List The Washigton Post nedávno napsal, že Azov může obrátit zbraně i proti Kyjevu, pokud se rozhodne pro politické, nikoli vojenské řešení konfliktu na východě země.

Podle dostupných informací je zakladatelem praporu ukrajinský ultrapravicový radikál Andrij Bileckyj, šéf Sociálně nacionálního sdružení, které je volně spojeno s ukrajinským Pravým sektorem. Šestatřicetiletý aktivista, zvolený loni do ukrajinského parlamentu, je znám pod bojovou přezdívkou Bílý vůdce.

Ukrajinský ministr původně tvrdil, že Azov bude jednou z prvních jednotek, které budou cvičit instruktoři z USA

Azov se loni v září stal součástí ukrajinské Národní gardy a Bileckyj dostal hodnost podplukovníka. Podle dnešních informací ukrajinských médií, která rozhodnutí americké Sněmovny reprezentantů věnují značnou pozornost, nedávno ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov oznámil, že Azov se stane jednou z prvních jednotek, které budou cvičit američtí instruktoři. Prapor Azov v současné době operuje u ukrajinského přístavu Mariupol, který je vystaven značnému tlaku separatistů.

Conyers se ve zdůvodnění svého návrhu odvolal na zkušenosti z války v Afghánistánu po sovětské okupaci v 80. letech minulého století, kdy Pentagon zásoboval zbraněmi protisovětské povstalce. „Jak ukazuje účast USA v afghánském konfliktu po sovětské invazi, příliš aktivní vojenská podpora a nadměrné množství dodávaných zbraní může vést k destabilizaci a nakonec i poškodit naše vlastní národní zájmy,“ uvedl poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…