Nebudete tady courat. Viktor Orbán vydal opatření k uprchlíkům, ze kterého Švédové málem dostali infarkt

16.02.2017 10:28

Maďarsko svými plány v oblasti imigrační politiky opět dráždí útlocitné a humanisticky založené představitele Evropské unie na nejvyšší míru. Vláda hodlá znemožnit volný pohyb všem žadatelům o azyl do té doby, než bude jejich žádost vyřízena.

Nebudete tady courat. Viktor Orbán vydal opatření k uprchlíkům, ze kterého Švédové málem dostali infarkt
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Putin, Orbán

Již tak patří migrační politika Maďarska k nejpřísnějším v celé Evropy a je často kritizována Bruselem. Nově příchozí migranti čelí v Maďarsku tvrdým trestům v případě ilegálního přechodu hranic a to samé je čeká i při porušení dalších pravidel, která doprovázejí proces vyřizování žádosti o azyl. Hranice se Srbskem a Chorvatskem je v podstatě hermeticky uzavřena a vedle ozbrojených hlídek domobrany brání běžencům ve vstupu do země plot.

Maďarsku se podařilo zastavit nápor migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří si ze země udělali v podstatě „průchoďák“, ale rozhodně neusíná na vavřínech a kontinuálně na své imigrační politice pracuje dál. Nově by tak mohli být všichni migranti od čtrnácti let svého věku zadržování ve speciálních tranzitních zónách. Dokud by úřady nevyřídily jejich žádost o azyl, měli by tak omezenou svobodu pohybu.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Vládu k takovému kroku vede dle státního tajemníka Bence Tuzsona nedisciplinovanost žadatelů o azyl, kteří využívali mezery v pravidlech EU a zmizeli z dohledu úřadů ještě před koncem celého procesu. „Nová opatření by zajistila, že se nebude nikdo bez jasného právního statusu volně pohybovat po Maďarsku,“ uvedl podle deníku Financial Times Tuzson a vláda se tak opět stala terčem lidskoprávních aktivistů. Amnesty International obvinila Orbána a spol. z porušování pravidel EU a nastolení nového „dna“ v azylové politice.

Úvahy o dalších restriktivních opatřeních vlády však prozradil samotný Orbán již minulý týden. „Klíčovou otázkou letošního roku zůstává, jestli bychom měli migranty zadržovat ve vazbě do té doby, než je vynesen verdikt o jejich žádosti o azyl,“ prohlásil maďarský premiér. Podle doposud platných pravidel zůstávají žadatelé o azyl ve střediscích, odkud se mohou volně pohybovat v obou směrech.

Proti uvažovaným plánům maďarské vlády se již hlasitě vyjádřila švédská vláda ústy ministra spravedlnosti a migrace Morgana Johanssona. „Povinný systém zadržování žadatelů o azyl musí být přísně posouzen, aby se zjistilo, že nebylo porušeno právo Evropské unie. Jenom ve Švédsku čeká na rozhodnutí úřadů asi 70 000 migrantů. Kdybychom chtěli takový počet lidí držet pod zámkem, musely by v podstatě vzniknout novodobé gulagy,“ uvedl rozhořčený švédský politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…