Nebudou dotace z EU! Za trest! V USA píší o naší části Evropy

15.01.2020 10:14

Polská konzervativní vládní strana Právo a spravedlnost vládne v Polsku od roku 2015 a podle amerického listu Washington Post se vláda, kterou označuje za populistickou, po celou dobu snaží dostat pod kontrolu justici. Může narazit v EU, a může z EU dokonce i odejít. Ale je tu ještě jiná možnost. Polská vláda prý může táhnout za jeden provaz s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, jehož list označil za autoritáře.

Nebudou dotace z EU! Za trest! V USA píší o naší části Evropy
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Konzervativní strana Právo a spravedlnost po nástupu k moci zasáhla proti ústavnímu soudu a později se snažila upravit i složení nižších soudů, Pod tlakem EU však svou justiční reformu zbrzdila. Na konec roku 2019 však přijala zákon, který omezuje nezávislost soudců. Praví se v něm, že soudce, který bude kritizovat vládu nebo se jinak politicky projevovat, vyslouží si pokutu, nebo dokonce vyhazov.

Anketa

Řídili by Piráti Českou republiku dobře?

3%
97%
hlasovalo: 21257 lidí

Pokud zákon s definitivní platností vstoupí v platnost, Polsko si vyslouží další kritiku ze strany EU. „Zákon může zemi vytlačit z EU,“ napsal k tomu list.

Předestřel však ještě jednu možnost. Polská vláda se může s autoritářskou vládou Viktora Orbána shodnout na tom, že vzájemně proti svým zemím nepřipustí žádné výraznější sankce a utvoří jakési autoritářské společenství uvnitř EU, které bude využívat její výhody, ale nebude přitom ctít její pravidla.  

Polská situace by mohla být zásadním testem předsedkyně nové Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Měla by prosadit reformu EU spojující finanční toky v EU s dodržováním pravidel právního státu. Pro středoevropské členy by bylo obtížné tento krok blokovat a samotné Polsko je největším čistým příjemcem dotací v EU,“ napsal deník.

A pokud na Polsko nezatlačí EU, měl by to podle listu učinit Kongres USA. Polská konzervativní vláda stojí o stálou přítomnost amerických vojáků na svém území a ačkoli prý od Trumpa nelze čekat, že by trval na dodržování zásad právního státu, Kongres by mohl příchod amerických vojáků do Polska právě dodržováním zásad právního státu podmínit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…