Nebudou peníze? Zrušte armádní nákupy a dejte to českým firmám! hřímal Okamura

11.09.2020 9:32

Poslanecká sněmovna zamítla program mimořádné schůze, jejíž svolání požadovaly čtyři opoziční strany. Chtěly prosadit třeba to, aby živnostníci a malé firmy nemuseli platit sociální odvody až do konce roku. S návrhy týkajícími se úpravy daní, odvodů a penzí se roztrhl pytel. Nedostane se však pak stát do velkých potíží, pokud by všechny prošly? Jak má ekonomická pomoc vypadat? V Událostech, komentářích téma pro předsedu opozičního hnutí SPD Tomia Okamuru a pro poslankyni vládní ČSSD Kateřinu Valachovou (ČSSD).

Nebudou peníze? Zrušte armádní nákupy a dejte to českým firmám! hřímal Okamura
Foto: repro TV Praha
Popisek: Tomio Okamura komentuje volební potenciál

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37223 lidí
Vláda se nyní soustředí na zajištění spotřeby, aby podle Valachové přes veškeré výdaje státu ekonomika jela dál: „Střední třída je motor ekonomiky, zde se budem snažit, aby lidem zůstalo v kapsách co nejvíce peněz. Debata o daňovém mixu není skončena. Jako ČSSD podporujeme zrušení superhrubé mzdy. Návrh, abychom šli na sazbu 15 procent daně z hrubé mzdy znamená obrovský výpadek daňových příjmů,“ upozornila.

Okamura poznamenal, že i odborníci stejně jako SPD prosazují zrušení superhrubé mzdy. Souhlasí s názorem, že jde o „paskvil“. Narozdíl od Valachové je toho názoru, že zde by pak mělo být zdanění 15 procenty. „Výpadek cca 70 miliard korun lze tak nahradit okamžitě zrušením armádních nákupů, bojových vozidel a vrtulníků,“ uvedl předseda SPD s tím, že v Polsku či ve Finsku stačila jejich rekonstrukce.

Pustil se do vlády, že v době krize utrácí, místo aby dala peníze českým firmám, aby mohly zaměstnat české občany. „Vláda tady tím podporuje ekonomiky ve Spojených státech, v Německu a ve Francii,“ kroutil hlavou nad „podivuhodným“ přístupem Babišova kabinetu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Vláda však podle Valachové počítá s postupným rozvolňováním investic do armády. Připomněla, že ani v době koronaviru však nesmíme zapomínat na bezpečnostní hrozby, se kterými se svět potýká.

Okamura pak Valachové vyčetl, že se „holedbá“ tím, že odpouštěli placení sociálního pojištění zaměstnavatelům za zaměstnance: „Přitom už jste zamítli návrh z pera SPD a hlasování ve Sněmovně o tom, aby to samé bylo protaženo až do konce roku a živnostníci nemuseli platit zálohy,“ zdůraznil, čímž by ve firmách zůstalo více peněz.

Valachová se po dobu jeho řečnění usmívala a poté dodala: „Pan předseda Okamura trochu žárlí na našeho vládního partnera hnutí ANO. Je logické, že shodu hledáme především s ním,“ připomněla Okamurovi složení vládní koalice. Doplnila, že místo odpouštění odvodů mají v plánu v následujících dnech předložit kurzarbeit, nad čímž se naopak pousmál předseda SPD.

Tématem byly i akutální úvahy zvýšení daně z příjmů, případě progresivní zdanění. „Není potřeba zvyšovat daně,“ zdůraznil předseda SPD. K progresivnímu zdanění podotkl, že ideální by bylo, aby všichni měli 15procentní daň. „Kdyby nebylo zbytí, jsme ochotni jednat o tom, aby u vysokých příjmů určitá míra progrese byla,“ sdělil s tím, že se však jedná o krajní řešení. Valachová otázku 15procentní daně označila dnes již za „lichou“.

Na přetřes přišel růst penzí. „Z pera ČSSD ani vlády zde není jediný systémový návrh na zvýšení důchodů. Vláda si neuvědomuje, že se za ty důchody do 15 tisíc nedá vůbec žít,“ zlobil se Okamura na poslankyni Valachovou.

Následně dodal, že jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun pro všechny lidi pobírající důchody podporuje. „Určitě to podpoříme, byť je to malé a nesystémové. Proto SPD má systémový návrh na zvýšení důchodů,“ připomněl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…