Nebudu sprostej, řekl plukovník Šlachta. A veřejně pohrozil před 300 lidmi

29.11.2020 22:18

Bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta se nechal slyšet, že se těší na spor s někdejším náměstkem pražského vrchního státního zastupitelství Liborem Grygárkem, který na něj podal žalobu za některá tvrzení ve Šlachtově knize Třicet let pod přísahou. „Nechci být vulgární, nebudu sprostej,“ snažil se Šlachta udržet během živého vysílání. Zazněly od něj i názory na ochranu hranic či na činnost policie pod ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a současným vedením policie. „Rozpustit policejní prezidium, vyhodit většinu funkcionářů a vzít tam lidi, kteří budou naprosto jinak fungovat,“ rázně jmenoval.

Nebudu sprostej, řekl plukovník Šlachta. A veřejně pohrozil před 300 lidmi
Foto: Repro NAPŘÍMO
Popisek: Robert Šlachta

Anketa

Důvěřujete Pavlu Rychetskému?

11%
89%
hlasovalo: 16233 lidí
Šlachta se během vysílání vyjádřil k rozhodnutí Městského soudu v Praze, který zprostil viny všechny obžalované v takzvané jízdenkové kauze Dopravního podniku Praha a firmy Neograph. Páteční nepravomocné rozhodnutí, týkající se někdejšího šéfa DPP Martina Dvořáka a lobbisty Iva Rittiga, Šlachtu nepotěšilo. „Absolutně se s tím neztotožňuji a neztotožňuji se i s argumentací toho rozsudku,“ pronesl. Prý se ale nyní už „nediví ničemu“.

Obžaloba tvrdí, že k Rittigovi putovalo přes karibskou firmu 17 haléřů z každé jízdenky, kterou firma Neograph vyrobila pro dopravní podnik.

Senát Městského soudu v Praze dospěl k závěru, že skutky popsané v obžalobě nejsou trestnými činy. „Dokazováním nebylo zjištěno, že by inženýr Dvořák zjednal Neographu výhodnější podmínky na úkor ostatních,“ rozhodl soudce Petr Hovorka. Státní zástupce se proti rozsudku odvolal.

Šlachta vnímá pozitivně alespoň to, že se takovéto případy medializují.

Zhodnotil i žalobu někdejšího náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka, který ji na něj podal za, podle Grygárka lživá, tvrzení v knize Třicet let pod přísahou. Tu právě Šlachta vydal.

„On pan Grygárek neví, že to prosere? Až se stane, chtějte po něm velké odškodnění!“ sneslo se v jednom z dotazů na Šlachtu. Ten zmínil, že dostává podporu a začíná se na spor „těšit“. „Nechci být vulgární, nebudu vulgární, nebudu sprostej, ale těším se,“ zhodnotil.

Grygárek s žalobou na Šlachtu přišel podle serveru Česká-justice.cz poté, co Nejvyšší soud v Brně odmítl v půlce září stížnost nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana proti zastavení jeho stíhání. „Žalovaný napsal knihu bez dodržování jakýchkoli zákonných, ale i morálních pravidel, aniž jakkoliv zohlednil známé výsledky trestního řízení. Nejenže v knize publikuje neveřejné údaje z trestního spisu, ale navíc vytváří další fabulace, čímž újmu způsobenou žalobci jen dále prohlubuje,“ píše se v žalobě.

Šlachta ve své knize popsal Grygárkovu kauzu velmi barvitě, i s detaily z vyšetřování. Hovoří o něm i na diskusích. Grygárek přitom čelil obžalobě ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem.

Grygárek nyní žaluje Šlachtu kvůli ochraně osobnosti. Vadí mu Šlachtova údajně lživá tvrzení. Podle něj je žaloba již vypracována a podána bude v nejbližších dnech. „Žalované výroky zásadním způsobem zasahují do profesního života žalobce, který působí jako advokát. Poškozeny byly také rodinné a další osobní vztahy žalobce, když tento je soustavně neoprávněně žalovaným obviňován z páchání trestné a jiné protiprávní činnosti, a to i přesto, že byla všechna podezření zákonným způsobem vyvrácena,“ stojí také v Grygárkově žalobě.

Po svém odchodu bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu není s aktuálním vedením na Ministerstvu vnitra a v čele policie příliš spokojen. „Neslyšel jsem pana Hamáčka, neslyšel jsem policejního prezidenta Švejdara, že by vyzýval své lidi, že by se měla dělat ekonomická trestná činnost, že by se měly dělat věci spojené s dotačními podvody, věci, které možná nesedí těm správným lidem,“ pravil. Prý jej pobavilo, že policisté dostali „odznaky za covid“.

Sám by byl pro rázné konání: „Rozpustit policejní prezidium, vyhodit většinu funkcionářů a vzít tam lidi, kteří budou naprosto jinak fungovat. Policie by se našlápla.“ Prý by poté politici „přestali mít na policii chuť“.

Přišel i dotaz ohledně ochrany hranic. Šlachta má za to, že otevřené hranice v naprosté většině dělají občanům dobrou službu. „To že to pár zmetků, a říkám pár, zneužívá, tak s tím si musí policie poradit,“ zmínil. Poradit si s problematikou ochrany hranic měla dle jeho mínění celé Evropská unie a na ochraně vnějších hranic spolupracovat. „Jestli Evropská unie kolikrát zklamala, covid, migrační krize, ekonomická krize a nevím co všechno… Tak by mělo nastat, že bychom se měli tou Evropskou unií zabývat, ale to že budeme znovu zavírat hranice, zatáhneme se a ublíží to zejména většině obyvatel, v tom nic pozitivního nevidím,“ vyjádřil se. Dodal však, že bychom měli mít připravený plán pro případ, že by zavření hranic bylo nutné. „Jsme suverénní země a měli bychom se k tomu i tak stavět,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…