Nebudujme bariéry ani zdi uvnitř EU, vyzval francouzský prezident

30.10.2015 22:04

Francouzský prezident François Hollande dnes v přítomnosti rakouského kancléře Wernera Faymanna vyzval evropské partnery, aby nebudovali nové hraniční zábrany uvnitř EU. Faymannova země totiž zvažuje kvůli enormnímu návalu uprchlíků vybudovat oplocení na hranici se Slovinskem.

Nebudujme bariéry ani zdi uvnitř EU, vyzval francouzský prezident
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

„Nemají se budovat zdi ani bariéry uvnitř Evropské unie, ale je zcela jednoduše třeba zajistit vnější hranici (EU),“ řekl nejvyšší představitel Francie po jednání s rakouským kancléřem.

Rakousko totiž ve středu oznámilo opatření k zabezpečení své hranice se Slovinskem, které počítá i s vybudováním plotu, což by tak bylo prvním podobným krokem v rámci takzvaného schengenského prostoru volného pohybu osob v rámci EU.

Rovněž slovinský premiér Miro Cerar ve středu varoval, že je jeho země připravena okamžitě vybudovat plot na hranici s Chorvatskem, pokud plán EU zastavit příliv migrantů přes Balkán neuspěje. Mluvčí německé vlády pak na oznámení Rakouska a Slovinska reagoval prohlášením, že budování „bariér a zdí“ migrační krizi nevyřeší.

Přes Slovinsko a Rakousko jde nyní hlavní proud uprchlíků, kteří směřují převážně do Německa. Od 16. října, kdy Maďarsko uzavřelo svou hranici s Chorvatskem, přešlo přes dvoumilionové Slovinsko více než 86 000 lidí.

reklama

autor: jzd, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…