Nebyl by popelníček? Neomarxistické bludy. Stát strká své špinavé prsty do tělesných otvorů. U Jílkové kvůli kouření řádil novinář Doležal, bylo to nezapomenutelné

14.04.2016 22:51

Šíříte neomarxistické bludy! Mohl bych dostat před kamerou popelníček? Nakonec kvůli hemeroidům zakážete i gay kluby. U Michaely Jílkové rázně vystoupil novinář Jiří X. Doležal k zákazu kouření v restauracích. A nebyl sám. Marek Benda z ODS ironicky volal, abychom zakázali kouření totálně všude absolutně všem. Ostrými slovy nešetřil ani hospodský. Politici prý dělají vše pro to, aby majitele restaurací zničili.

Nebyl by popelníček? Neomarxistické bludy. Stát strká své špinavé prsty do tělesných otvorů. U Jílkové kvůli kouření řádil novinář Doležal, bylo to nezapomenutelné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátorka Michaela Jílková

Předseda výboru pro zdravotnictví, poslanec ANO Rostislav Vyzula, místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda, Jiří Jeřábek z občanské iniciativy Česko bez kouře, Martin Urza ze sdružení Ludwig von Mises Institut, novinář Jiří X. Doležal a právník z Brna Petr Kolman debatovali na půdě České televize v pořadu Michaely Jílkové Máte slovo o chystaném zákazu kouření. Jeho definitivní schválení se totiž kvapem blíží. Jasno bude začátkem května.

To je neomarxistický a eurototalitní blud

Benda v úvodu připomněl, že se chystaný zákon netýká jen kouření, ale i alkoholu. „A tady se navíc nebavíme o nějakých obecných tezích, tady se bavíme o konkrétním zákoně a ten je napsán úplně nesmyslně. V té protialkoholní části obsahuje i ustanovení, že nesmíte nalít někomu, kdo už je v podnapilém stavu. Proto říkám, že jde fakticky o prohibici,“ řekl jasně v úvodu poslanec ODS. Vyzula oponoval, že zastánci zákona chtějí chránit kuřáky a nekuřáky, protože léčba prvních se velmi prodražuje.

Pokud se ale stát snaží chránit i kuřáky, pak bychom podle Bendy měli kompletně zakázat kouření. Mělo by to ovšem háček „Jeho nejskvělejší ministr financí by pak nikdy nesestavil rozpočet, protože by mu chybělo mnoho miliard,“ vysmál se Vyzulovi občanský demokrat.

V tu chvíli do vysílání vstoupil pan Kolman a připomněl divákům, že už za komunistů bylo zakázáno zákonem nalévat alkohol silně podnapilým osobám. Pokud tady Benda argumentuje prohibicí, tak to zkrátka přehání.

S razancí sobě vlastní vstoupil do slovního boje i Jiří X. Doležal. „To je neomarxistický a eurototalitní blud. Já jsem dospělej, já se vychovávám sám.  Pozor, víme všichni, že uzeniny jsou rakovinotvorné. A jak je tedy možné, že jste kandidoval za velkouzenářství,“ udeřil. Vyzula se bránil, že se ve vysílání musí všichni držet předepsaného tématu. A u uzenin není škodlivost absolutně prokázána, zatímco u kouření už vše prokázáno je.

Mohl bych dostat popelníček, ptal se Jiří X. Doležal

Jiří X. Doležal obratem položil zajímavou otázku. „Paní Jílková, mohl bych dostat popelníček?“ „Tady ne, prosím vás,“ odvětila okamžitě Jílková. Novinář varoval mimo jiné i před tím, že v rámci výchovy občanů budou nakonec zakázány i gay kluby, kvůli kterým mají lidé hemeroidy a ty jsou také nezdravé.

Z publika se ozval také jeden z hospodských a vůči poslancům si nebral servítky. „Nás stálo obrovské peníze vybudovat oddělené kuřácké a nekuřácké prostory. To jste nám nařídili vy poslanci a my jsme na toto nařízení ještě nestačili ani vydělat. Teď nám ještě přidáváte EET a my už to nemůžeme unést. A já vás chci varovat, že pokud prosadíte i tenhle zákaz, tak budete mít velkou nezaměstnanost,“ pronesl hrozivá slova muž vedoucí restauraci.

Z úst právníka Kolmana však zazněl důležitý protiargument. Zákazníci si mohou vybrat, zda půjdou či nepůjdou do nekuřácké restaurace. Jenže, co servírky? Ty pracují v zakouřeném prostředí a zadělávají si na rakovinu. „Divím se, že tito lidé ještě nežalovali své zaměstnavatele, jak je tomu jinde ve světě,“ kroutil hlavou brněnský právník. Mladá žena z publika konstatovala, že si nechce vybírat mezi svým zdravím a prací. Ráda by pracovala ve zdravém prostředí a kuřáci jí v tom brání. Jí se to nelíbí. Apelovala na zákonodárce, aby dbali na svobodu žít po svém u všech nekuřáků.

Následně si slovo vzal další z hospodských v publiku. Podle jeho názoru bychom se měli držet spíše japonského modelu, kde jsou lidé naopak vyháněni z ulic do hospod, aby kouřením obtěžovali co nejméně lidí.

Špinavé prsty státu ve všech tělesných otvorech občana

S ostrou kritikou vystoupil i pan Urza. Chtěl od Vyzuly slyšet, co přijde po kouření. Zakážou poslanci právě konzumaci uzenin? Nebo zakáže obezitu? Nebo sladkosti? Pokud on jako pan Urza chce jíst uzeniny, je to přece jeho věc a nikdo mu do toho nesmí mluvit. Vyzula přešel do bleskového protiútoku. Panu Urzovi možná nejde o jeho zdraví, ale my tu máme zákon o ochraně veřejného zdraví a poslanci musí hájit tu většinu populace, která o své zdravé chce dbát.

A přišla chvíle, kdy do vysílání znovu vstoupil Jiří X. Doležal, který na kameru vytáhl vlastní cigaretu a chtěl „potáhnout“. „Protože je po desáté hodině, tak můžu jasně říct, že v tom zákoně je i kardinální buzerace, protože obsahuje zákaz elektronických cigaret,“ konstatoval.

„A pokud pořád mluvíte o tom kouření, pojďme se bavit také o rakovině tlustého střeva. Necítíte se tady tak trochu ve střetu zájmů, když už jsme tu dřív mluvili o těch uzeninách?“ obrátil se na Doležal na poslance za hnutí ANO. Pojďme se držet tématu, zopakoval pouze zákonodárce z řad hnutí Andreje Babiše (ANO). U elektronických cigaret navíc podle Vyzuly nemáme garantováno, co vdechujeme a vydechujeme. V tu chvíli se ovšem znovu neudržel Jiří X. Doležal. „To jsou špinavé prsty státu ve všech tělesných otvorech občana,“ zaznělo z úst novináře.

Už teď je zakázáno kouřit v řadě restaurací, nesmí se kouřit na radnicích, nesmí se kouřit ostatně ani v kostelech a na dalších místech. Stát už tak reguluje kouření, Podle pánů Doležala, Bendy a Urzy už je zákazů až dost.

Vyzula si ovšem trval na svém. Celé téma uzavřel přáním, že snad zákaz kouření v dalších prostorách Poslaneckou sněmovnou projde, protože si to přeje většina populace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…